Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Hacsek és Sajó

Központ május 29, 2014 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Melyik a kedvenc gyümölcse? / – A meggy. De nem ám a fáról szedett… / – Hanem? / – A visinátás demizson alján maradt! / – Gondolhattam volna. A málnát nem szereti? / – Szeretem, de a málnabort még jobban. / – Málnából is lehet bort csinálni? / – De még milyet! Én minden évben készítek; egyszer megkínáltam vele egy medvét, azóta ő gyűjti nekem a hozzávalót. / – Ne mind ökörködjön állandóan! Hogyan kell?

– Rém egyszerű: az összezúzott málnát három napig előerjeszti, utána kipréseli, majd a visszamaradt cefrét vízzel leforrázza, újra kipréseli, a két préslevet összecsandargatja, ráküldi a cukorból főzött szirupot, belepattint egy diónyi élesztőt, majd pár napig kotyogós demizsonban erjeszti, s miután szépen letisztult, üvegekbe tölti és légmentesen ledugaszolja. De miért kérdezte, hogy szeretem-e a málnát?

– Mert a minap olvastam, hogy roppant egészséges: akárcsak a legtöbb piros színű gyümölcs, a málna is rengeteg vitamint, nyomelemet és antioxidánst tartalmaz, például ként is, ami visszaadja a bőr szépségét, és a haj is sűrűbb és csillogóbb lesz tőle.

– Elhiszem, de én akkor se fogok szappant vagy sampont főzni belőle bor helyett.

– Továbbá javítja az anyagcserét, és másnaposságra is kiváló.

– Kivéve, ha málnabortól másnapos, mert akkor garantáltan a fülén fog visszajönni.

– Fogyni is lehet vele a cikk szerint: ha egy hónapig minden reggel éhgyomorra elfogyasztunk 200 grammot, csökken az étvágyunk, mivel teltségérzet alakul ki.

– Az már biztos! Ha én reggel korán betolnék húsz deka málnát, délig fel se állnék a budiról. De én ennél érdekesebbet olvastam: tippelje meg, mennyibe kerül a világ legdrágább vodkája.

– Lövésem sincs, de biztos többe, mint egy üveg házilag kotyvasztott málnabor.

– Kicsivel igen: a Leos Verres Luxury Group által gyártott Billionaire Vodka, amit kristálytiszta, gleccserjégből olvasztott vízen és gyémánttal dúsított gabonán szűrnek át, 3,7 millió(!) dollárba kerül.

– Nem olcsó.

– Hát nem, viszont egy ötliteres üveg kerül ennyibe.

– Akkor mégse olyan drága. Lehet, veszek majd egy fél decit, ha Honduras nyeri a foci vébét.

– Hogyhogy?

– Megnézegettem a fogadóirodák ajánlatait. A legtöbben az ötszörös világbajnok házigazda brazilokat tartják a legesélyesebbnek a végső győzelemre, rájuk háromszoros pénzt fizetnek, és a nyereményszorzók alapján még három válogatottat tartanak kiemelten esélyesnek: a spanyolokat, az argentinokat és a németeket, az ő győzelmük esetén hatszoros, kilencszeres, illetve tizenegyszeres zsetont lehet kaszálni, ha még a vébé kezdete előtt fogad rájuk.

– De hogy jön a képbe Honduras meg a méregdrága vodka?

– Hondurasnak van a legnagyobb nyereményszorzója: 2500! Elhatároztam, hogy megteszem őket vagy száz lejjel.

– Inkább sörözzük el azt a pénzt, hiszen nyilván annyi esélyük sincs nyerni, mint Oszáma bin Ládennek a posztumusz Nobel-békedíjra.

– Azt sose lehet tudni! Emlékezzen csak például arra, mit műveltek a görögök a 2004-es Európa-bajnokságon; abszolút esélytelen töltelékcsapatnak tartották őket, és végül megnyerték; a legnagyobb angol bukméker irodák 500:1-re taksálták az esetleges hellén győzelmet az Eb kezdete előtt!

– Tényleg, erről meg is feledkeztem.

– Ej, ha akkor rájuk fogadtam volna egy nagyobbacska összeggel! Azóta is az ouzóval töltött aranyszélű márványmedencémben áztatnám a tökömet görög szépségkirálynők, ciprusi szupermodellek és égei-tengeri sellők társaságában, a saját szigetemen.

– Ja, és reggelente Conchita Wurst borotválná, mi? Hát azt hallotta, hogy a román külügyminiszter, Titus Corlatean a kárpátaljai magyaroktól is sajnálja az autonómiát?

– A jó édesanyja csúnyájából nem sajnál valamit?

– A TVR-ben ment neki Orbán Viktornak múlt héten, amikor elfogadhatatlannak nevezte a magyar miniszterelnök által Kárpátaljára kért területi autonómiát. „Nem értünk egyet ezzel az állásponttal. Ezek az etnikai alapú autonómiaformák elfogadhatatlan dolgok, mivel nincsenek elfogadott európai normák” – mondta.

– Teszek én rá, hogy miket mond ez a (fa)szén alapú életforma! Van viszont egy találós kérdésem: mit nem kért soha az RMDSZ?

– Bocsánatot?

– Azt se, de ez durvább: autonómiát!

– Ki mondta és mikor?

– Victor Ponta múlt pénteken, a szászrégeni hegedűgyárban tett látogatása alkalmával.

– Ennek is a gyárlátogatás a hobbija, mint Ceausescunak?

– Az most mellékes; lényeg, hogy kampányfogásnak nevezte a Székelyföld területi autonómiájának tervét az RMDSZ részéről, majd hozzátette: a koalíciós együttműködés során soha nem vetődött fel ez a téma, az RMDSZ soha nem kérte az autonómiát!

– Én mindig is sejtettem. Viszont kampányfogásnak ezúttal is jónak bizonyult, sikerült be-, illetve visszamászniuk az EP-be.

– Sikerült, de hogy?

– Na hogy?

– Úgy, hogy az EMNP egyáltalán nem, Tőkés pedig FIDESZ-listán indult, ráadásul még az MPP is besorolt mögéjük-melléjük-alájuk…, szóval jobb, ha nem vágnak fel azzal a két csóró mandátumukkal.

– Szinte meglett a harmadik is…

– Ja, az autonómia is szinte meglesz. De visszatérve a foci vb-re: én azért drukkolok, hogy Nigéria kerüljön össze Németországgal a csoportselejtezők után.

– Miért?

– Mert akkor lőttek a politikai korrektségnek – minimum 90 percig a következő felirat fog pompázni sok százmillió tévékészülék felső sarkában: NIG-GER!

Share Button
Ennyien olvasták: 617

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.