Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Hallgassunk Băsescura: beszéljünk az autonómiáról!

Központ március 20, 2014 Vélemény

LaciokMORGÓ

Hallgassunk Băsescura: beszéljünk az autonómiáról!

Igen lassan csitulnak a március 10-ei vásárhelyi polgári séta által kiváltott magyarellenes indulatok. A hatékony médiasegédlettel „kavart” és kitartóan táplált általános politikai hisztéria elérte célját: a román közvélemény nem a Székely Szabadság Napja legfontosabb üzenetével, a székelyföldi magyarság autonómiaigényével foglalkozik, hanem a magyarországi úgynevezett szélsőséges nacionalisták, különösen a Jobbik pocskondiázásával van elfoglalva. Tanítani lehetne – valószínűleg tanítják is –, ahogyan manipulálták a román közvéleményt, elterelték a figyelmét a valós problémáról. Úgy szidják, gyalázzák mindenütt a magyarországi politikusokat – beleértve a kormánytagokat is –, akik szájukra merészelik venni az autonómia szót, hogy abból a romániai magyarok is értsenek. Az üzenet világos: autonómia – főleg etnikai alapon – nuku! S hogy nyomatékot is adjanak kijelentéseiknek, egy esztendőre kitiltanak négy magyar állampolgárságú személyt Romániából, igaz, közülük csak kettő számítható politikusnak. Mindenesetre szokatlan, hogy politikai nézetei miatt nemkívánatos személynek nyilvánítsanak valakit a XXI. század Európájában.

A magyar szélsőségesség, irredentizmus elleni „országos” küzdelembe – a kormányerők mellett – beszállt maga az államelnök is. Amióta az RMDSZ újra kormányzati tényezővé vált, aktuálpolitikai meggondolásból, Băsescu újra a magyarságban véli felfedezni legnagyobb ellenségét. Egy hírportálnak adott interjújában arról szólt, az ország területi-közigazgatási átalakítása kizárólag a román állampolgárokra tartozik, kívülről szerinte illetlenség abba beavatkozni. Az államelnök utalt arra is, hogy március 15-én nemcsak a Jobbik képviselője, hanem Magyarország miniszterelnök-helyettese, Semjén Zsolt is Székelyföld autonómiájáról beszélt, amit udvariatlan gesztusnak minősített.

Băsescu szerint a fogalom értelmezésével is „játszadoznak”, és felrója, hogy senki sem tisztázta, milyen autonómiát akarnak a székelyföldi politikai vezetők, „ahhoz képest, amivel már rendelkeznek”. Nos, hajlok arra, hogy ebben az esetben némileg igazat adjak az államelnöknek, mert az autonómia fogalmának tisztázásával, pontosabban azzal, hogy ki mit ért alatta, valóban adósok a magyar politikusok, közéleti szereplők, mindazok, akik elkötelezettjei a székely önrendelkezésnek. Amiként a románok is. Tehát eljött az ideje, hogy a közbeszéd, a magyar-román párbeszéd tárgyává tegyük az autonómiát. Már csak a tájékozatlanságból, vagy a szándékos félremagyarázásokból adódó félreértések elkerülése végett is!


Share Button
Ennyien olvasták: 393

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.