Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Három párt – három jelölt?

Központ február 25, 2012 Vélemény

Három párt – három jelölt?

Amikor tavaly tavasszal beindultak a pártok között a közös polgármesterjelölt-állítással kapcsolatos egyeztetések, tárgyalások, sokan azt hitték, sínen vagyunk: már csak idő kérdése a konkrét megegyezés. Akkor úgy tűnt, legalábbis a nyilatkozatokból ez volt leszűrhető, hogy mindenki felismerte az egyfordulós választásban rejlő lehetőséget, s azt is, hogy csak összefogással érhető el a cél, hogy újra magyar polgármestere legyen a városnak. Ami, ezt ismerjük el, még nem minden, de lélektanilag igen sokat jelentene, jelenthetne a kudarcok sorozatába, a folyamatos visszavonulásba belefáradt, belefásult vásárhelyi magyarságnak. Ismétlem, akkor úgy látszott, az első lépésen, az összefogás fontosságának felismerésén túljutottak az érintettek – a józanul gondolkodó választópolgárok számára, azt hiszem, ez mindig is evidencia volt. Nos, joggal bíztunk abban, hogy az összefogás gyakorlati kivitelezése már csak idő kérdése.

 

Sajnos csalatkoztunk, telt-múlt az idő, s eljutottunk oda, ahol most állunk: az összefogás lassan elérhetetlen távolságba került, ma már mindhárom politikai erő szinte kizárólag saját elképzelését erőlteti. Elsőként a Tőkés-párt állt elő sokakat meglepő javaslatával, megnevezvén Vass Leventét, a bukott egészségügyi miniszter, Cseke Attila tanácsosát, mint olyan személyt, aki körül megteremthető az összefogás. Nos, mint mondtam, a meglepő javaslat hátterében vélhetően igen gyakorlati számítások húzódtak. A későbbi Néppárt fiatal titánjai azt remélhették, hogy Vass támogatásáért cserébe az RMDSZ biztos bejutó helyekhez juttatja őket a közös tanácsosi jelöltlistákon.

Addig-addig folytak az egyeztetések a közös jelölt, illetve az együttműködési protokollum aláírása körül, míg az RMDSZ egyszercsak bejelentette: választási szövetségről szó sem lehet, Vass az RMDSZ jelöltje, aki pedig támogatni akarja, az megteheti. Ezek után nehéz eldönteni, mivel magyarázható, hogy az RMDSZ sokat látott politikai „őshüllői” ilyen csúnyán megvezethették, becsaphatták a Tőkés-pártiakat. Egyesek a fiatal életkorukból fakadó naivságra, mások a politikai pályára való alkalmatlanságukra tippeltnek. Esetleg mindkettőre. Most pedig úgy tűnik – az országos elnök, s maga a legfőbb protektor, Tőkés László is megszólalt ez ügyben –, lassan megpróbálják elfelejteni Vasst, s immár Smaranda Enache mögé szándékoznak besorolni. Sietek leszögezni: semmi kifogásom Smaranda Enache ellen, csakhát, ha jól emlékszem, akkor egy közösen támogatható magyar polgármester-jelölt megtalálásáról volt szó – legalábbis ez lenne a cél. Vagy mégsem?

A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint most már biztos, hogy dr. Benedek Imre kardiológus is indul a polgármesteri székért, aki független jelöltként, a Magyar Polgári Párt és néhány civil szervezet támogatását is élvezi.

Tehát ez idő szerint a három párt három külön jelölttel állna ki, s háromfelé oszlanak majd a magyar választók szavazatai is. Ilyen körülmények között pedig nem sok, szinte a nullával egyenlő az esély a polgármesteri szék visszaszerzésére. Hacsak nem gondolják meg magukat az előválasztást eddig mereven elutasítók – az RMDSZ-re és a Néppártra gondolok –, s végül mégiscsak a jelöltállítás eme legdemokratikusabb, minden vitát, utólagos szemrehányást, ujjal mutogatást kizáró módját választják. Még megtehetik, még nem késő.

Share Button
Ennyien olvasták: 526

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.