Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Hasznos tanács ügyintézőknek

Központ március 23, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborHasznos tanács ügyintézőknek

Számtalanszor előfordul, hogy tehetetlenül állunk egy intézménnyel vagy egy hivatallal szemben, amikor mindössze a jogos igényeinket szeretnénk érvényre juttatni. A tisztelettudó magatartással, szóban megfogalmazott kéréseinket nagyon gyakran pimaszul visszautasítják, és nem marad más hátra, mint csalódottan távozni a helyszínről.

Nagyon nehéz egy ilyen szóváltásból győztesként kikerülni, mert az említett rendszerek jól össze vannak hangolva, az egyszerű halandók megalázása mindennapi gyakorlat házuk táján. Hiába írunk a panaszkönyvbe, hiába kéretjük a főnököt, a legnagyobb hatást talán azzal érjük el, ha mértéktelen üvöltözésbe kezdünk és krízishelyzetet teremtünk. Ilyenkor mindenki megijed a váratlan viselkedésünktől. Érdemes kipróbálni! Persze, ha annyira jólnevelt valaki, hogy képtelen egy ilyen „hangos” színjátékot előadni, az alábbi jól bevált módszerhez folyamodhat.

A konkrét példa most legyen egy gyógyszertár, ahol rendszeresen visszautasítják az olcsó és hatékony gyógyszerek kibocsátását, de ehelyett minden egyes alkalommal sokkal drágábbakat kínálnak fel (sajnos ez a helyzet szinte minden egyes gyógyszertárban fennáll, és erre pontos bizonyítékokkal rendelkezem). Amennyiben kitartunk az eredeti választásunk mellett, hogy ne a drágább gyógyszereket vegyük meg, hanem az olcsóbbakat, mindannyiszor visszautasítanak azzal a kifogással, hogy nem kaphatóak a kiválasztott termékek, de a lerakatokba sem hoznak már belőlük és egyszerűen lehetetlen a mi kérésünket teljesíteni. A gyógyszerforgalmazás egy államilag felügyelt tevékenység, és bizony szélmalomharcra vagyunk ítélve, ha a rendszerben tapasztalható (egyesek által tudatosan fenntartott) hiányosságokat orvosolni szeretnénk. Csak a pénzünk átvételét tudják garantálni, egy megbízható és fenntartható orvosi- és gyógyszerellátást már nem. Így aztán joggal érezhetjük a kiszolgáltatottság terhét a vállunkon, amikor kapcsolatba kerülünk az egészségügyi rendszerrel.

Mi is legyen erre a helyzetre a megoldás? Szerezzünk egy – nem föltétlenül működőképes – nagy videókamerát és egy jó barátot, aki így felszerelkezve elkísér minket. Ezenkívül rögzítsünk a gallérunkra – minél láthatóbb helyre – egy mikrofonnak tűnő kis szerkezetet. Izgatottan lépjünk be az említett helyiségbe, és mondjuk el az óhajunkat. Ha az eladó tekintete találkozik a gallérunkra rögzített szerkezettel, nyugodtan számíthatunk a pozitív hozzáállására. Amennyiben ez a „kontaktus” nem következik be, akkor vessünk egy pillantást magunk mögé, amint a barátunk az üzlet bejáratánál „videózza” a jelenetet. Győződjünk meg arról, hogy az illetékesek tudomására jutott, hogy „rejtett kamerás felvétellel” folyik.  Kívülről (az utcáról) szabad vételezni, a mikrofon pedig vezetéknélküli összeköttetésben állhat a kamerával. Egy ilyen „ügyintézés” során, ha jó a forgatókönyv, a dramaturgia, a rendezés és a főszereplő, szinte kizárt, hogy elmaradjon a várva várt siker! A mi esetünkben, ha esetleg nincs kéznél a keresett termék, megígérik, hogy rövid időn belül beszerzik. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel addig, amíg még reagál rá a kiszemelt intézmény, amíg tartanak egyesek a sajtó- és a nyilvánosság hatalmától.


Share Button
Ennyien olvasták: 530

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.