Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Hatalomvágy, másnaposság, mókuskerék

Központ február 27, 2014 Vélemény

FerenczZsomborHatalomvágy, másnaposság, mókuskerék

Az aktuálpolitikai eseményeknek köszönhetően talán most előbújhatnak az árnyékból azok a személyek, akik már több éve várják a kormányra kerülés pillanatát. Az ők utcájukban is kisüthet a nap. Nem lehet tudni, meddig tart a koalíciós együttműködés, de az biztos, hogy nekik minden perc, minden nap számít, amelyet a közpénzek szétosztásával tölthetnek el. Erdélyben nemcsak a román, hanem a magyar államnak is vannak érdekeltségei, és annak ellenére, hogy lényeges különbségek vannak a más és más érdekkörökhöz tartozó pénznyelő intézmények között, összességében mégis valamennyien a sóhivatalok benyomását keltik.

Gondoljunk arra, hogy a mindennapos vagy a hétvégi bevásárlásainkhoz egyaránt komoly erőforrásra van szükségünk, és ha lehetne, leginkább kihagynánk az életünkből. Olyankor nem jut eszünkbe, hogy mekkora öröm kellene legyen számunkra, hogy egészségesek vagyunk, és el tudunk menni az üzletbe, sőt, még van is rá valamennyi pénzünk, hanem inkább az foglalkoztat, hogy milyen bonyodalmakkal jár a feladat. Nagyjából ezzel hasonlítható össze a kormányzó pártok munkája. Az eredménytelen bevásárlás során általában összegyűjtjük a fölösleges és drága árucikkeket, és ilyen módon vesztegetjük el a pénzünket, míg jobb esetben, körültekintő munkával, egy rögtönzött piackutatással, a lehető legjobb és legolcsóbb termékeket választjuk ki. Na jó, lássuk be, enyhe túlzás a román kormányzati munkát a vásárlói „munkakörrel” összevetni, de ha mégis ezt tennénk, akkor azt az „eredménytelen” kategóriába kellene sorolnunk.

Valójában pedig egy olyan haszontalan és költséges, de élvezetes és emlékezetes tevékenységről van szó, mint amilyen egy kiadós éjszakai mulatság. Egy „szórakozás”, amely sok evéssel-ivással, duhajkodással és nagy fogyasztói számlával jár. Aztán jelentkezik a fejfájás és a másnaposság, a bulis ismerősök furcsa viselkedése, az adósság nyilvántartásba vétele, a lelkiismeretfurdalás. Akik átéltek már ilyen éjszakákat, általában megbánják, és megfogadják, hogy többé soha nem tesznek ilyent.

Ugyanakkor egyesek annyira szeretik a ferde éjszakákat, hogy hajlamosak elfeledni a másnaposság kellemetlenségeit. Nem jegyzik meg, hogy milyen gyomorbántalmakat okozott a mértéktelenül fogyasztott alkohol. Hogy milyen társadalmi hatásai, következményei voltak az önfeledt szórakozásnak. Hogy milyen kellemetlen volt az ivócimboráikkal való utólagos találkozás. Hogy mennyi pénzükbe került az a néhány órás mámor. Hogy hány napig kellett várniuk a teljes kijózanodásra. Hogy ez semmilyen jó hatással nem volt a mindennapjaikra. És az összes ilyen és ehhez hasonló józan érv ellenére, újra és újra engednek az éjszaka csábításának, képtelenek kilépni a mókuskerékből.

Share Button
Ennyien olvasták: 517

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.