Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Hihetünk-e a médiának?

Szentgyörgyi László november 25, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Az utóbbi napokban sokat cikkeztek arról, hogy a Donald Trump győzelmével zárult amerikai elnökválasztási kampány során szinte a teljes sajtó Hillary Clintont támogatta. Akik csak a politikai korrektség követelményei szerint működtetett médiából tájékozódhattak, szinte biztosra vették a spekuláns Soros által támogatott Clinton fölényes győzelmét. A választás előestéjén közzétett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 90 százaléka Clintonra voksolt volna. A New York Times pedig odáig ment, hogy az előzetes exit pollok alapján Clinton 84 százalékos esélyét mutatta. Aztán lett, ami lett.

Amint kiderült, hogy minden manipuláció ellenére, az esélytelennek tartott Trump lett a befutó, kitört a tömeghisztéria: a liberális demokrácia apostolai utcai tüntetések által próbáltak általános zűrzavart kelteni, talán abban reménykedve, hogy esetleg csoda történik… Arra mintha nem gondoltak volna, hogy a választás eredményének megkérdőjelezésével éppen az általuk oly nagyon féltett demokrácia egyik legfontosabb alapelvét sértik meg. Úgy látszik, számukra csak addig fontos a demokrácia, ameddig a liberális jelöltek nyernek.

A liberális demokrácia legelkötelezettebb hirdetői közé tartozik a New York Times is, amelyet szakmai etalonként, követendő példaként emlegetnek szerte a világon, beleértve a különböző magyarhoni újságíróképző és továbbképző intézményeket is. Az idealizált lap nyíltan lecsatlakozott a Clinton oldalán. Amiként az ismert hírtelevíziók többsége, köztük a CNN is. Ekkora médiaellenszélben egyetlen korábbi elnökjelölt sem szállt versenybe. Alig telt el a szuper kedd, a liberális médiavilágban eddig előzmény nélküli esemény történt: a New York Times kiadója levéllel fordult olvasóihoz, melyben ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálva választási tudósításait, újra elkötelezi magát az őszinte tájékoztatás mellett. Arthur O. Sulzberger arra kérte az újság olvasóit, hogy továbbra is támogassák a lapot. „A független, eredeti újságírást, amiről híresek vagyunk, nem tudjuk olvasóink lojalitása nélkül tovább teljesíteni” – fogalmazott. „A Trump-adminisztrációt pedig előítéletek nélkül fogjuk megközelíteni” – ígérte a kiadó.

Szép, dicséretes dolog az önbírálat, de nem tudom, mennyire tekinthető őszintének – és főleg hitelesnek – a mögötte húzódó szándék. Én százszor, ezerszer végiggondolnám: ezek után higgyek-e még a New York Timesnak?

Az eset kapcsán érdemes lenne elgondolkodni azon is, hogyan viszonyul az erdélyi magyar lapok többsége a választásokhoz…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 543

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.