Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Huligánia

Központ január 20, 2012 Vélemény

Ferenc_ZsomborHuligánia

Ha történelmi távlatokból tekintünk a körülöttünk zajló eseményekre, rá kell jönnünk, hogy nincs semmi meglepő abban, hogy egy kormánytag menesztése kapcsán utcai zavargások, tüntetések, kormányellenes megmozdulások következnek be.

Annak ellenére, hogy az eredetileg megfogalmazott felháborodás okafogyottá vált, a lakosság egy bizonyos csoportja tovább folytatta a hatalomellenes tevékenységét. Nem jelent újdonságot az a tény, hogy még nem találták fel ama ideális államformát, amelyik a lakosság teljes egészének a megelégedést, a maximális jólétet, vagyis a paradicsomi állapotokat tudná nyújtani. Voltak különböző próbálkozások az emberiség fejlődése során. A rabszolgatartó társadalmi rendszerből a feudalizmuson át, a királyság és a kommunizmus bukása nyomán, valamint háborúk és forradalmak következtében a parlamenti demokrácia periódusába érkeztünk. Senki nem állította, hogy ez lenne a legjobb társadalmi-gazdasági szerveződés, de a – szinte egybehangzó – szakértői vélemények szerint egyelőre nem fedeztek fel ennél jobbat.

Véletlenek nincsenek, és az sem rendkívüli, hogy éppen most robbant ki ez a botrány. A labdarúgás Romániában folyamatosan hanyatlott, a mérkőzések egyre unalmasabbak, ráadásul pedig most a téli szünet időszakában voltunk. A munkanélküliség folyamatosan növekedett, a lakosságot terhelő anyagi nehézségek egyre nyomasztóbbakká váltak. A szegényebb sorsú, rendezetlen körülmények között nevelkedett fiatalok „ki voltak éhezve” egy jó kis balhéra, a nyugdíjasoknak pedig szintén kapóra jött ez az alkalom, hogy utcára vonulhassanak. A színfalak mögött az ellenzék mozgósító hadjáratot indított, hiszen „kötelességének” érezte az előrehozott választások kártyáját kijátszani. A számtalan favorizáló tényező közrejátszása nyomán teljesen természetes, hogy bekövetkeztek a zavargások.

A tüntetés egy demokratikus államban természetesnek mondható, és minden bizonnyal jogos a lakosság felháborodása. A vandalizmus azonban bűncselekmény, még akkor is, ha azt ismeretlen tettesek, csoportosan követik el. Azon túlmenően, hogy elhatárolódunk ezektől az egyénektől (bár szerencsére Erdélyben ez a magatartásforma nem jellemző), bíznunk kell a hatalmi erők hatékony és eredményes fellépésében. Fontos, hogy ne essenek túlzásba, ne éljenek vissza a hatalommal, de ugyanilyen fontos a jogállamiság garantálása is. Az utóbbi évek talán túlzottan is békésen zajlottak, és tudomásul kell vennünk, hogy a zavargások, a konfliktusok, a forradalmak, vagy ne adj’ Isten a háborúk is az életünk velejárói lehetnek. Annál inkább értékelnünk kellene, amikor sikerül békésen megegyezni valamiben, amikor szűkösen ugyan, de biztosított a megélhetésünk, amikor nem kell aggódnunk a közbiztonság miatt, és bizalommal vagyunk a körülöttünk élőkkel szemben. A közbiztonság, a szabadság és a társadalmi jólét nagy érték, mint az emberi szervezet egészsége, egyensúlya és harmóniája, amelynek leginkább a hiánya a feltűnő, amikor például utcai zavargásoktól rettegünk, vagy akár a rohammentőktől várjuk életünk megmentését.

Share Button
Ennyien olvasták: 676

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.