Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Identitás, zavar

Központ október 5, 2011 Vélemény

Molnar_TiborIdentitás, zavar

„Valld magad székelynek” feliratú plakátokat helyeztek el Csíkszereda belvárosának több pontján. A kezdetleges technikával készített papírlapokon nem szerepel a szerkesztő személy vagy szervezet neve, ám némi utánajárással kiderült, hogy azokat Csibi Barna ragasztotta ki – adja hírül a székelyhon.ro. A portál megkeresésére az ávrámjankóbábu-akasztó fiatalember a következőket nyilatkozta: „Mintegy ötven plakátot ragasztottam ki. Célom egyértelmű, azt akarom, hogy a népszámláláson a székelyek ne magyarnak, hanem székelynek vallják magukat”. Tiszta beszéd ez, még ha zavaros elme szüleménye is.

Hajdu Gábor, az RMDSZ csíkszeredai szervezetének elnöke emígy reagált a partizánakcióra: „Központi szinten hamarosan indul az a kampány, amelyben arra kérjük a romániai magyarokat, hogy az októberi népszámláláskor vallják magukat magyarnak. A csíkszeredai plakátok kapcsán az az érzésem, mintha egyes személyek szándékosan össze akarnák zavarni az embereket, ezért megfontoljuk, hogy Csíkszeredában külön szervezzünk-e egy tájékoztató jellegű kampányt”.

A kérdés csak az, hogy mi, nyájszellemű átlagbarmok kire hallgassunk: Barnikára-e, avagy a két érdekképviseleti(?) szervezet valamelyikére(!), akik végre nem csak abban értenek egyet, hogy miben nem, hanem valós konszenzus ez a javából! Gyakorlatilag arról vagyon szó, hogy ha valaki székelynek érzi, szeretné és annak is fogja vallani magát (a parasztleltározás, azaz a népszámlálás alkalmával), megteheti-e jó szívvel, tudván azt, hogy ezzel – statisztikailag – csökkenti az erdélyi magyarok számát. Ugyanis a „húsz százalékos törvény” szempontjából egyáltalán nem mindegy, ki székely és ki magyar… Csakhogy a sima mezei erdélyi magyar sincs könnyű helyzetben, aki deklarált magyarságával a Csaba királyfi csillagösvényén bandukolók sorait gyéríti, gyérítené, szintén elméletileg, de nemzetpolitikai szempontból gyakorlatilag is. Sajnos, a tét nem kicsi, és nincs köztes megoldás, mint a népmesében az okos lánynál, aki el is ment a lagzira, meg nem is, vitt is ajándékot, meg nem is, fel is volt öltözve, meg nem is… Nem, mi egyértelműen színt kell valljunk: magyarok vagyunk vagy székelyek? Mert magyarok voltunk mostanáig (kárhozottak ősapáink…),  de túl sokra nem mentünk vele; lássuk, mi lenne, ha székelynek vallanánk magunkat októberben – nemcsak a székelyek, hanem mindannyian, erdélyi magyarok.

Valójában azt az apró kellemetlenséget leszámítva, hogy az RMDSZ, az MPP és az EMNT nevet kéne változtasson: az első RSZDSZ-re (Romániai Székely Demokrata Szövetség), a második SZPP-re (Székely Polgári Párt), utóbbi pedig ESZNT-re (Erdélyi Székely Nemzeti Tanács), csupa pozitív hozadéka lenne a székelyesdinek. Például, nem lennénk többé „határon túli magyarok” az anyaországiaknak – ami politikailag korrekt megnevezés ugyan, de igazából kissé szegregáló és lesajnáló –, hanem egyszerűen székelyek. Továbbá: erdélyi magyar himnusz és zászló nincs (és egyelőre nem is lesz), ellenben székely himnusz és székely zászló van, ez még két légy egy csapásra. Aztán nem is beszélve az olyan székelyikumokról, mint a székely kapu, a székely köményes vagy a székelykáposzta, melyekkel úgy fogunk betörni a világpiacra, mint veszett ló a falusi bodegába!

Ki tudja, merre, merre visz a végzet göröngyös úton, sötét éjjelen…


Share Button
Ennyien olvasták: 698

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.