Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

„Igazságot” a medvéknek!

Központ október 21, 2016 Vélemény

A székely mondás lényegét – pontosabban azt,  hogy „a medve nem játék” – eddig is elég komolyan vettem. Arra azonban nem számítottam, hogy egy medve „személyes jogai” ekkora port kavarnak, és arra sem, hogy a szóban forgó négylábú egycsapásra médiaszereplővé lépik elő. A hétvégén Nagyszebenben történt események minden kétséget eloszlattak arról, hogy a medve „státusza” erősödőben van. Az történt, hogy egy eltévedt „maci” órákig háborítatlanul korzózott a város központi területein, mígnem egyszer csak felmászott egy ház tetejére, ahol meglepően jól egyensúlyozott. A járókelők és a környéken lakók valószínűleg nem tekintették a jelenséget megszokottnak, sem turistalátványosságnak, ezért riasztották az illetékes szerveket. A helyszínre kiérkező szakemberek (rendőrök, tűzoltók, orvosok, erdészek és mások) hosszas próbálkozás után elfogták és lelőtték az állatot, arra hivatkozva, hogy az valós veszélyt jelent a polgárokra. Az eset azonnal kiváltotta az állatvédők élénk tiltakozását. Bukarestben, Nagyszebenben és Kolozsváron egyaránt tüntetéseket szerveztek, és komoly vádakkal illették az akcióban résztvevő személyeket. Az állatvédők szerint a legnagyobb vétség, hogy az állatot kegyetlenül megölték ahelyett, hogy altató lövedéket használtak volna. Ezzel szemben a szakemberek azzal érveltek, hogy erre egyszerűen nem volt idő, és mivel a vadat nem sikerült elaltatniuk, nem kockáztathatták, hogy a medve agresszívvá váljon. Az állatvédők azon nyomban bűnügyi feljelentést tettek, és hajthatatlanok maradtak. A tüntetők plüssmacikkal felszerelve, beszédes transzparensekkel hívták fel az esetre a figyelmet.

„Legyen vége az állatkínzásnak”, „Igazságot a macinak”, „Mondassák le és büntessék meg a vétkeseket” – üzenik az állatvédők, ám a csúcsot vitathatatlanul a „Je suis ursuleț” feliratú tábla jelenti, amit fölösleges lefordítani, úgy szép, ahogy van.

El kell ismernünk, hogy az állatvédőknek is megvan a maguk igaza. Az mindenképpen valós érv, hogy a medvék egyre szűkülő életterük miatt gyakorta kényszerülnek hosszabb útra élelmet keresni. A kegyetlen erdőirtás miatt az állatok kiszolgáltatott helyzetben vannak, és ezért tudjuk, hogy kik a hibásak. A mohóság már régen megpecsételte erdeink sorsát. A lehető legszigorúbban kellene fellépni a természet pusztítói ellen. Mindnyájunk érdeke ezt kívánja. A medve-ügynek viszont más vonatkozásai is vannak, amelyeket nem kellene figyelmen kívül hagyni. Mi lesz a gyakran panaszkodó falusi gazdák jószágaival, amelyeket már-már rendszeresen megdézsmál a medve? Hogyan és mikor térítik meg a keletkezett károkat?  …és hogyan védik meg a turisták testi épségét az olyan üdülőhelyeken, ahol egyelőre csak mosolyogva bólintanak: igen, tegnap is itt járt a medve…(?) Igen, úgy tűnik! Nahát!

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 709

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.