Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Indiánosdi

Központ november 7, 2011 Vélemény

Molnar_TiborIndiánosdi

Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Nagy Bivaly, Buzgó Mócsing, Tuskó Hopkins, Troppauer Hümér, Velő, Senki Alfonz, Vöröskarom, Vadsuhanc. Minden más műfajban olcsónak, kínosnak érezzük a „beszélő” neveket, a ponyvaparódia viszont eltűri, sőt, egyenesen megköveteli. Kitalálója, Rejtő Jenő remekül ráérzett erre: figuráit már azelőtt szinte magunk előtt látjuk, mielőtt a szerző részletesen leírná a külsejüket, éppen a tökéletes névválasztásoknak köszönhetően.

Az indiánok névadási szokásai is hasonlatosak a Rejtőéhez: nem családi hagyomány alapján (ami még manapság se veszett ki teljesen a falusiak és az urbánparasztok körében: apa Laci, akkor a kisfiú is automatikusan Lacika) vagy kalendáriumból választanak nevet s kis rézbőrűnek, és nem is kapkodják el. Megvárják, amíg felcseperedik, és valamilyen – említett íróval ellentétben többnyire belső – tulajdonsága alapján nevezik el: Táncoló Felhő, Büszke Bölény, Ravasz Róka satöbbi. Akinek meg nincs semmilyen markáns jellemvonása, az a Jellegtelen Farkas, Átlagos Sas vagy Szürke Egér nevet kapja. De most hagyjuk őket pipázni, és lássuk, hogy a hazai politikusok, miniszterek, pártelnökök, helyi hatalmasok és hatalmaskodók, bársonyszékhez gyógyult ülepű hipoaktív naplopók milyen indián neveket viselhetnének.

Országunk főhöhögőjének egyből kínálkozik az egyébként igen találó Piszkos Fred, a kapitány, csakhogy Rejtő ezt már kitalálta, valami mást kell keresnünk. Oftalmológiai adottságaiból kifolyólag lehetne Ferde Tekintet vagy Furcsán Néző, de a Kancsal Ordas is elmenne (csak már menne!). A mini-szterelnök büszkén viselhetné a Cotroceni-i Marionett vagy a Pöttöm Paraszt neveket, de akár egy hosszabbat is, ha már ő maga ennek az ellenkezője: Az Ember, Aki Nem Kinőtte A Ruháit, Hanem Kiöregedte. Az Omega együttes Gyöngyhajú lány című slágerét kissé parafrazálva a turisztikai miniszter asszonyt megajándékozhatnánk a Tőgyagyú Lány becenévvel, Mircea Geoana lehetne Egyéjszakás Elnök, Crin Antonescu pedig Liliomfi. Az ex-egészségügyi miniszter joggal pályázhatna a Jóllakott Napközis vagy a Terminator (addig nem állt meg, amíg totál szét nem verte a rendszert) névre, a nagyromániás pártelnöknek a Hasadt Tölgy vagy a Kerge Marha egyaránt találna, akárcsak egykori kolozsvári polgármester harcostársának a Csendes Őrült, míg a februárban megválasztott RMDSZ-elnök Borostás Sas néven mutatkozhatna be apacs barátainak.

Evezzünk kis kenunkkal hazai, azaz városi vizekre. Bürgermeisterünket hívhatnók Mákvirágnak, Jómadárnak vagy Nagy Fanyűvőnek, a jó húsban levő alpolgármester mint Parkolóács vagy Nagy Minijátszótér-építő szerepelhetne a hivatalos iratokon, szikár kollégája pedig a Folyton Mellébeszélő vagy Majdutánanézünk közül választhatna. Prefektus urunknak az Idomított Mackó passzolna, míg a magyar alprefektusnak egyértelműen a Láthatatlan Ember.

Bizonyára még sokan emlékeznek rá, főleg a harmincon túliak: Ceauşescunak tényleg voltak „indián” nevei: a Kárpátok géniusza és a Scorniceşti-i tölgy kapásból beugrik, de akadt még néhány. Ezt a két gyöngyszemet, ha nem tévedek, a kedvenc talpnyaló poétája találta ki. Az a poéta, akinek emléke előtt szoborállítással és iskola-elnevezéssel készül tisztelegni a város…

Uff, én beszéltem!


Share Button
Ennyien olvasták: 796

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.