Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Iohannis, a román

Központ augusztus 7, 2014 Vélemény

MORGÓ

LaciokIohannis, a román

Amikor felmerült a neve lehetséges államelnök-jelöltként, sokan feltették a normális helyeken – értem ez alatt: bejáratott demokráciákban – értelmetlennek tűnő, de Romániában annál aktuálisabb kérdést: egyáltalán lehet-e esélye arra, hogy megválasszák? Pontosítok: a romániai állapotok, az államilag gerjesztett és fenntartott, gyakran a kizárólagosságig terjedő nacionalizmus körülményei között lehet-e esélye egy nem román jelöltnek arra, hogy ilyen magas tisztségbe megválasszák? A válasz azonnali és egyértelmű: nincs!

 

Ezt ismerte fel Victor Ponta, a PSD jelöltje, amikor pártja országos gyűlésén feltételezhető fő vetélytársára utalva kijelentette: nem baj, ha valaki más vallású – ő ortodox! –, és nem akarja, hogy ez hátránynak számítson”. Mondta ezt az álszent, képmutató, csaló és notórius hazudozó hírében álló pészédés selyemfiú, miközben igenis azt akarta, hogy hátránynak számítson, ha valaki nem román és nem ortodox. A krajovai országos tanácskozáson egybegyűltek reakciója őt erősítette meg. Megnyugodhatott afelől, ha egyáltalán volt oka nyugtalankodni emiatt, hogy pillanatnyilag – és előreláthatólag még jó sokáig – a nacionalista kártya a nyerő Romániában.  

Ezt tapasztalván Johannis azonnal próbált reagálni, kivédeni, esetleg ártalmatlanítani politikai ellenfele, ellensége övön aluli ütését. „Romániában születtem, román állampolgár, és csakis román állampolgár vagyok. A következő időszakban sokat fogom járni az országot, hogy tisztázzam ezt a dolgot” – jelentette ki Ponta alattomos támadására reagálva. Hogy milyen sikerrel jár majd, az hamarosan kiderül.

Johannisra visszatérve: tudjuk róla, hogy szász nemzetiségű és lutheránus, amiként azt is, hogy eddigi politikai karrierje, polgármesteri tisztsége, illetve liberális pártbeli sikerei nincsenek összefüggésben nemzetiségi hovatartozásával. Egy kis túlzással azt is mondhatnánk, németsége (szászsága) ellenére lett az, aki. S csak úgy és azért válhatott azzá, amivé vált, mert teljesen beépült a román politikai környezetbe, tökéletesen hasonult hozzá. Erkölcsben, magatartásban egyaránt. Olyan utcába tért vagy tévedt, amiben az előrejutást csak és kizárólag az biztosíthatja, ha románabbá és ortodoxabbá válik a románoknál, az ortodoxoknál.

Beismerem: alkatát, modorát tekintve rokonszenves figura, számomra a legszimpatikusabb azok közül, akik államelnök-jelöltként eddig felbukkantak valaha is. Csakhogy most nem arról van szó, hogy ki miért és mennyire nyerheti el szimpátiánkat. Igaz viszont az is, hogy az államelnök-választás – legalábbis szerény meglátásom szerint – nem az erdélyi magyarság asztala. Számunkra – ezt a 89-es rendszerváltoztatás utáni évek tapasztalatai mondatják velem – teljesen mindegy, ki Románia elnöke.

Annak alapján pedig, hogy miként vélekedik az erdélyi magyarság autonómia-törekvéseiről, szerintem Johannis, Ponta, Funar egykutya.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 408

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.