Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Itt a piros, hol a piros?

Központ május 15, 2014 Vélemény

Itt a piros, hol a piros?

Komoly prés alá kerültek az olcsó trükkökkel jeleskedő politikusaink. Egyre gyakrabban szembesülnek olyan kényelmetlen helyzetekkel, amelyekben már nem alkalmazhatják az eddig bevált szokásaikat. Már nem működik annyira olajozottan a naiv csőcselékként kezelt választóközönség beetetése. Amint a vásárokban is szokás, azokat a személyeket, akik felfedik a csalás mikéntjét, és hangosan elmerik ezt mondani a játék hevétől elvakított balekoknak, verőlegények távolítják el a helyszínről. Nincs szükség a játék „normális menetét” elrontó okoskodó kibicekre.

 

Ahhoz, hogy fokozzák a közönség játékkedvét, a szervezők tartanak néhány előre megrendezett menetet. Megjelenik a helyszínen az emberük, és egy színlelt játék során rámutat a pirosnak vélt korongra. Nyerő a találat, övé lesz a pénz. Aztán később ezt visszaosztják egymás közt, de erről már nem értesül a bárgyú néző. Csak annyit lát, hogy itt tényleg van egy piros korong és könnyen lehet nagy összegeket nyerni. Sok a szegény ember a vásárokon, mindig kerül vevő erre. A civilizáltabb országokból eltűntek ezek az ügyeskedők, a törvény és a közöny kiirtotta őket. Nálunk még nem.

A különféle civil csoportok és az ellenzékiek azt próbálják elérni, hogy leleplezzék a csaló bűvészeket. Az egyik bevett csalási módszer például abból áll, hogy a megmutatott piros korongot keveréskor kicserélik feketére, a néző pedig a rosszat követi és azt is választja. Vagy elvonják valamivel a játékos figyelmét, esetleg zsebtolvajokat is futtatnak a közönség köreiben. De az is előfordulhat, hogy a piros korongot feketével helyettesítik, és bármelyiket is választja a játékos, úgyis veszít. A játék szervezőinek anyagi sikeréhez szükség van tehetséges, jó kezű bűvészekre, és minél naivabb, jóhiszemű közönségre.

De mi történik azokkal a pirosnak vélt „korongokkal”, amelyekért hajlandók vagyunk továbbra is a játékban maradni? A kivívott nyelvi és önrendelkezési jogok elméletileg jól mutatnak, de a gyakorlatban már nem érvényesülnek. A politikai kudarcokért a román többséget szokták hibáztatni, de a saját többségű önkormányzataink sem állnak ki az érdekeinkért. A „bukaresti RMDSZ” továbbra is halogatja az autonómia felé irányuló lépések megtételét, hiszen most éppen a „magyarbarát pontákkal” egyeztet a hatalomról. Az önkormányzatokban tevékenykedő képviselők pedig úgy tesznek, mintha nem szereztek volna tudomást az SZNT határozattervezetéről, amely az önrendelkezés iránti igény megfogalmazását mondja ki. Eddig is volt már ilyen „róka fogta csuka” helyzet közösségünk életében, amelyben megtiltottak nekünk valamit, utána pedig azt mondták, hogy „hiszen ti ezt nem is kértétek”. A helyzet feloldásáért, a népszavazási kísérlet elfojtására való tekintettel, reagálniuk kellene a „kihívásra” a székelyföldi önkormányzati testületekben tevékenykedő személyeknek. Középút nincs. Mondják ki nyíltan: Bukarestet választják-e vagy Székelyföldet?

Share Button
Ennyien olvasták: 406

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.