Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Izland

Molnár Tibor június 29, 2016 Vélemény

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését Izland okozta azzal, hogy a nyolcaddöntőben kiejtették az angolokat. Óriási bravúr volt ez a csöpp ország focistáitól, amihez az is hozzásegíthette őket, hogy az izlandi lakosok fele ott szurkolt a stadionban. De bárhogy is, megérdemlik, hogy kissé alaposabban megismerkedjünk az országukkal:

epa05383563 A supporter of Iceland before the UEFA EURO 2016 group F preliminary round match between Iceland and Austria at Stade de France in Saint-Denis, France, 22 June 2016. (RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior written approval of UEFA. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications (whether via the Internet or otherwise) shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.) EPA/GEORGI LICOVSKI EDITORIAL USE ONLY

Izland egy szigetország az Atlanti-óceán északi részén Grönland és Skócia között, Feröertől kétnapi úszásra, balra. Területe 103 000 négyzetkilométer, népessége 320 000 fő, vagyis úgy kell elképzelni, mintha Magyarországról mindenki elmigrálna, és a kolozsváriak testületileg átköltöznének a mostohaanya-országba. Államformája köztársaság, az elnök Ólafur Ragnar Grímsson, a miniszterelnök Sigmundur David Gunnlaugsson. Elődje a 2009-ben hivatalába iktatott Jóhanna Sigurðardóttir miniszterelnök asszony volt, aki akkor a világ első nyíltan meleg miniszterelnöke lett, amin egy ilyen hideg ország esetében nagyon nincs is mit csodálkozni.

Apropó: bizonyára sokaknak feltűnt, hogy minden izlandi játékos neve „son”-ra végződik. Ez azért van, mert nincs családnév; a név a személynévből és az apai (vagy anyai) névből áll, ami úgy jön létre, hogy az apa vagy az anya keresztnevét birtokos esetbe teszik, és ehhez az alakhoz hozzáteszik a dóttir (lány) vagy a son (fiú) toldalékot. Ha tehát egy képzeletbeli Ólaf Grímssonnak, illetve Magda Alfreðsdóttirnak Jón nevű fia születik, akkor vagy Jón Ólafsson, vagy Jón Mögduson lesz a neve, míg ugyanezen pár Helga nevű lánya a Helga Ólafsdóttir vagy a Helga Mögdudóttir nevet fogja kapni. Így, ha megpróbálnának becsempészni egy fiús csajt az izlandi fociválogatottba, a neve alapján egyből kiszúrnánk.

A szigeten 140 vulkán található, de a kráterek száma meghaladja az ezret. 26 vulkán jelenleg is működik, a többi el van romolva. Legismertebb vulkánja az 1491 m magas Hekla. Izlandon rengeteg gejzír is van (a szó maga is izlandi eredetű), a geotermikus energia könnyen hozzáférhető, így a meleg víz és a fűtés rendkívül olcsó. Egyes vidékeken a hideg víz drágább, mint a meleg, mert még le kell hűteni.

Elszigetelt fekvése miatt a bevándorlás évszázadokon át igen korlátozott volt, ezért az izlandiak rendkívül hasonlók egymáshoz genetikailag. Ezért van az, hogy a vércsoportokat nem is tartják számon, gyakorlatilag bármelyikük adhat a másiknak vért, gerincvelőt, gyomrot, hónaljmirigyet, de még agyhártyát vagy patkóbelet is.

Az egyetlen híres izlandi fószer Halldór Laxness író, aki nem volt teljesen normális, éneklő halakról meg skizofrén sarki rókákról szóló történeteket vájt rozmáragyarral a gleccserek falába, de a bevodkázott svédek 1955-ben poénból neki ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat.

A szigetlakók visszafogottak, de barátságosak és segítőkészek. A régi mondák, a manók, törpék és tündérek világa a modern élet része maradt. Sok izlandi számára a legendák alakjai ma is irányítják a tevékenységüket, így például egyes utak kerülővel épültek meg, hogy a manók rejtekhelyét ne zavarják meg. Alighanem nálunk is létezik ez a manóhit (sőt, még erősebb, csak nem tudunk róla), mivel itt az utak nemhogy kerülővel, hanem egyáltalán nem épülnek meg.

Az izlandi konyha nem túl változatos, a zord éghajlat és a nyersanyagok korlátozottsága miatt; kedvenc kajáik a svid (főtt, perzselt birkafej), a hákarl (rothasztott cápahús) és a lundabaggar (főtt, pácolt birkabelsőség, magyarul rondaburger). Látható tehát, hogy az izlandi gasztro-specialitásokhoz képest a pacalpörkölt vagy a véres hurka kifejezetten gusztusos eledel.

Az egyetlen hazai nyersanyagra épülő iparág a cementgyártás. A legtöbb épület betonból készül; a fa drága, mert importálni kell, így csak ott használják, ahol feltétlenül szükséges. Ugyancsak betonból készülnek a fakutyák, a sétapálcák, a fapapucsok és a fakanalak is, karácsonykor pedig a derék izlandi polgárok fenyőfa helyett egy-egy nagy cementes zsákot díszítenek fel.

Az izlandi szurkolók is egy kilencvenes évekbeli popslágerrel buzdítják a nemzeti válogatottjukat, melynek a kezdete magyarul: „A nappal soha nem érhet véget…”, ugyanis ilyenkor nyáron napi húsz órát süt náluk a nap, de még az éjszaka közepén is szürkületi derengés tapasztalható.

Végezetül pedig (ha már Magyarország kiesett): hajrá Izland!

Share Button
Ennyien olvasták: 1004

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.