Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Janus-arcú „érdekvédők”

Központ november 14, 2011 Vélemény

Ferenc_ZsomborJanus-arcú „érdekvédők”

A közelgő választások által felhevített politikai küzdőtéren a legfontosabb „látványelemek” a nyilatkozatháborúk. Mindenki képes kiállni a tömeg vagy az újságírók hada elé, és bődületes marhaságokkal feszíteni a jóhiszemű emberek ízléshatárát. A politikusok pedig gátlástalanok, mindent elkövetnek, hogy bebizonyítsák, ők a szavak nagymesterei. Fondorlatos hasonlatokkal, költői túlzásokkal, meghökkentő nagyotmondásokkal rukkolnak elő.

A romániai magyarság a kormányzati szerepvállalása által egy tudathasadásos állapotba került. Mi vagyunk azok, akik szidjuk az RMDSZ részvételével „hitelesített” román kormányt, mert nem adja meg nekünk azokat a bizonyos jogokat, sőt, kiáll ellenünk, harcol azért, hogy elvegye még azt is, amink maradt. Szintén „mi” vagyunk azok, akik a választások során felhatalmaztuk a politikai szervezetünket arra, hogy csak és kizárólag a mi érdekeinket képviselje, és nem arra, hogy asszisztáljon cinkosságot az éppen ellenünk irányuló megtorló intézkedésekhez.  

Ez a tudathasadás konkrétan abban nyilvánul meg, hogy amikor az „érdekeinket képviselő” politikusok éppen Erdélyben tartózkodnak, rázzák az öklüket a kormány felé. Nagyhangon azt nyilatkozzák, hogy „ezt nem engedhetjük meg”, „az illetékeseknek oda kell hatni”, és „értesíteni fogjuk a minisztériumot”, mintha egy átlagos (vagy akár ellenzéki) halandóval lenne dolgunk.

Miközben a MOGYE vezetősége például fittyet hány az RMDSZ által közvetített üzenetekre, mert valószínűleg létezik egy másik kormány, amely a támogatásáról biztosította az impertinens doktor urakat. Nem kell a szomszédba menni tanácsért, mi a teendő ilyenkor, mert számtalan esetben vizsgálták már a romániai magyar politikusok szennyes ügyeit – minden hátsó szándék nélkül. Most is el lehetett volna rendelni az orvosi egyetem tüzetes átvizsgálását, és felfedni az „elvtársak” gyenge pontjait. Ezután más kedvvel álltak volna hozzá a magyar tanszék létrehozásához. Egy ide illő közmondással élve: „Szemet szemért, fogat fogért.” Az RMDSZ politikai impotenciája viszont arra enged következtetni, hogy ez a szervezet nem a román kormány tagja, hanem egy bábszínészi produkció kötélen rángatott figurája.

A szenátori mandátumokkal megáldott „sztárügyvédünk” azt nyilatkozta, hogy Románia nem nemzetállam (és ezzel az erdélyi magyarság többsége egyet is ért). A hangzatos odamondáson túl, mi lenne, ha a mélyen tisztelt  ügyvéd úr ezt a meggyőződését egy bírósági peres eljárással megerősítené, és az alkotmány jogszerűtlenségét a törvényszéken bebizonyítaná?

A nyárádszeredai ortodox templomépítés olyannyira a kormánybiztos szívügyévé vált, hogy pert indított, és pénzt követel a városi tanácsosoktól. Kormányfő-helyettesünk, ahelyett, hogy felelősségre vonná őt, a peres eljárást pedig leállíttatná, csupán néma egyetértéssel, mellébeszéléssel, vagy késői felmondással képes a szomorú fejleményeket nyugtázni. A hasonló példák sora végtelen. A Romániai „Megaszongyák” Demokraták Szövetségét úgy kellene megreformálni, hogy ne itthon szidják a kormányt, és Bukarestben simuljanak, hanem éppen fordítva.  

Share Button
Ennyien olvasták: 576

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.