Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Járványok kora

Ferencz Zsombor október 23, 2014 Vélemény

rsz_2portre_zsombor

A korrupcióval vádolt elődjét felváltó új Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes azt nyilatkozta a sajtónak, hogy „egyetlen politikai pártnak sem tagja”, és azzal a feltétellel vállalta el a kinevezést, hogy „nem is kell az legyen”. Pedig nyilvánvaló, hogy „egy bizonyos” párt támogatását is élveznie kellett ahhoz, hogy az ominózus funkciót elfoglalhassa. Az érdekképviseleti szövetség(ünk) eddigi eredményeit hűen tükrözi az a kijelentés, amely szerint az újdonsült tisztségviselőnek be kell bizonyítania, hogy „igenis, Kolozs megyében a káderek mostanáig is tisztességesen dolgoztak, és ezután is tisztességesen fognak dolgozni”. Ez a jelenlegi kiindulási szint.

A fent említett kinevezéssel egyidőben egyre aggasztóbb hírek érkeztek a nagyvilágból egy halálos vírus elterjedésének a veszélyeiről. A tudósok a mai napig tehetetlenül állnak a megállíthatatlan jelenséggel szemben. Az érintett személyek intenzív kezelésre szorulnak, a betegellátást biztosító személyzet pedig szintén ki van téve a fertőzésveszélynek. A betegeket elszigetelt kórtermekbe zárják, az ápolókat pedig hermetikus ruházattal védik. Ennek ellenére a vírus így is továbbterjedhet. Az ellenőrizhetetlen folyamatok megelőzése céljából már a fertőzésgyanús személyeket is karanténba zárják, és megfigyelés alatt tartják mindaddig, amíg megbizonyosodnak afelől, hogy fertőzöttek-e vagy sem. Az óvintézkedések túlzott fokozása olyan társadalmi következményekkel járhat, amelyek károsabbak a társadalomra nézve, mint maga a vírus.

Ugyancsak a fent említett eseményekkel párhuzamosan egy olyan vádemelési és letartóztatási hullám indult el a romániai pártok körében, amely úgyszintén a járványok terjedési szabályait követte. Minden egyes gyanúsított baráti körében felfedeztek még néhány másik „fertőzött” személyt is, akit szintén „lekapcsoltak”, és előzetes letartóztatásba vagy ügyészségi felügyelet alá helyeztek. Ezután pedig, a biztonság kedvéért, a nyilvánosságra kerülő dossziék alapján, az összes korrupcióval gyanúsítható személyt lemondásra késztették. A krízishelyzet visszaélésekre adott okot, hiszen egyeseknek kapóra jött ez az alkalom a párton belüli leszámolásokhoz. A túlzásba menő intézkedések nyomán azonban akár meg is bénulhatnak, támogatók nélkül maradhatnak a „vírusfóbiás” alakulatok.

Visszatérve a Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettesnek a politikai párt(ok)tól való elhatárolódására, ilyen „járványfenyegetettségi” körülmények között érthető, hogy ki kellett hangsúlyoznia, hogy márpedig ő nem „ebolás”, és nem tartozik a fertőzésgyanús személyek csoportjához. Persze, az érintett párt káderosztályán dolgozó táskahordozóknak el kellene gondolkodniuk azon, hogy milyen kontraszelekciós bakisorozatnak köszönhető a sok „ebolás” funkcionárius közéleti jelenléte. Nyilvánvaló, hogy ezekért a károkért nem tehetők felelőssé az erdélyi magyar szavazók, de a pártban kiskirályként tevékenykedő helyi vagy központi autokraták annál inkább.

Share Button
Ennyien olvasták: 990

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.