Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Jelentem: torkig vagyok!

Központ október 27, 2011 Vélemény

Molnar_TiborJelentem: torkig vagyok!

A népszámlálás kezdetének előestéjén diverziós szórólapok jelentek meg Sepsiszentgyörgyön. A postaládákba bedobott lap az MPP magyarság vállalására buzdító képeslapjának hű másolata, csak a szöveg más. A „Jelentem: magyar vagyok!” felirat helyett a „Jelentem: székely vagyok!” szerepel. „Gyakorlatilag azt akarták elhitetni, hogy az az MPP szórólapja, ez pedig hamisítás, félrevezetés. Diverziókeltésről van szó” – mondta az MPP elnöke, Szász Jenő, de én neki már azt se hiszem el, amit kérdez.

Amúgy csütörtökön itt Vásárhelyt sajtótájékoztatott polgármesterjelölt-ügyben, de csak (MPP-szempontból) lehetséges jelöltekről hadovált, konkrétan nem nevezett meg senkit, és mi továbbra is itt állunk tanácstalanul, mint egy kisközség. Komolyan kérdem: mégis még meddig röhögtetjük magunkat?

Mert kívülállónak erőst olybá tűnhet, mintha mi, vásárhelyi magyarok nem volnánk egyebek holmi degenerált, lüke indiánoknál, akik tétován és bárgyún játszadoznak a porban a micsodájukkal arra várva, hogy a Nagy Fehér Törzsfőnök (bár kissé képzavaros így becézni a maroknyi székelyt) megmondja a tutit.

Szász Jenőről van szó, emberek, ébresztő! Az MPP elnökéről. Annak a „pártnak” az elnökéről, melynek a támogatottságát – néhány gócpontot leszámítva – lassan már a legszofisztikáltabb statisztikai módszerekkel se lehet mérni.

Azzal is torkig vagyok, hogy bennünket állandóan birkák módjára terelgetnek, hogy nekünk mindig mindent megszabnak, kijelölnek, megmondanak: kire szavazzunk és kire ne, hova álljunk és hova ne, minek valljuk magunkat és minek ne. Botor kérdésnek tűnhet, de kell-e nekünk egyáltalán egységes magyar jelölt?

A logika szerint kell, csakhogy a logikával nem megyünk sokra. Mint ahogy az elmúlt két alkalommal se mentünk valami sokra az egységes jelöltekkel…

Távolról sem biztos, hogy ebben az esetben a kevesebb több, vagyis jobb egy jelölt, mint kettő vagy három; sok olyan embert ismerek, akik személyes antipátiából vagy csak simán dacból kifolyólag nem mentek el a múltkor Borbélyra vagy 2004-ben Kelemen Atillára szavazni.

És ez vélhetően jövőre sem lesz másként, pláné, ha dr. Vass Levente marad a jelölt, aki már most sokaknak a begyében van pusztán azért, mert úgy érzik, hogy rájuk akarnak erőltetni egy kvázi niegehört (ismeretlen és – ebből kifolyólag – jelentéktelen) palit, illetve nemhogy úgy érzik, hanem úgy is van.

Torkig vagyok továbbá a népszámlálást övező cécóval is, mert megint diktálnak, mert megint megmondják! Valójában az egész valld magad magyarnak – valld magad székelynek bohóckodás egy műbalhé. Mert igaz ugyan, hogy a háromféle elnevezés – maghiar, ungur, secui – három különböző alkóddal – 1101, 1102, 1103 – van ellátva az etnikai kódolás táblázatban, a főkód viszont az 1100, amelybe mindhárom beletartozik, és az illetékesek megígérték, hogy nem fogják utólag szétválasztani. 

Komolyabbra fordítva a szót: ezer más módon is meg lehet hamisítani a népszámlálás eredményét, és meg is fogják, a kódrendszeren gyakorlatilag nem sok múlik (azon senki nem agyalt, hogy nálunk vajon miért nem lehet interneten is kitölteni az űrlapokat, ahogy Magyarországon és még jó pár európai országban?

Tán csak nem azért, mert annak nyoma marad, mert az úgy követhető, leellenőrizhető?).

Kár, hogy engem nem kérdeztek meg: a maghiar, ungur és secui mellé ne kínáljanak-e fel még néhány alternatívát, mert lettek volna ötleteim: Dózsa György unokája; Góg és Magóg fia (lánya); holt dicsőség halvány kísértete; lóra termett; nem turista; sem utódja, sem boldog őse, sem rokona, sem ismerőse…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 675

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.