Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Jóból is megárt a sok – hát még a rosszból!

Központ március 2, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborJóból is megárt a sok – hát még a rosszból!

„Nem tetszett az egypártrendszer, akkor tessék, itt van most a pluralizmus” mondhatják szemrehányóan az egykoron kizárólagos jogokat élvező demokrata szövetség vezetői az ellenük felszólalóknak. Amit kértünk, megkaptuk. Megsokasodtak az érdekeink képviseletét felvállaló szervezetek. Mindenki a javunkat akarja szolgálni, és ez akár örvendetes is lehet az erdélyi magyarság számára. Elvégre, mindegy milyen oldalról vagy kitől jön a támogatás, a lényeg az, hogy az hatékony és eredményes legyen. A valódi versenyhelyzet csak jót hozhat mindannyiunk számára. De mi van akkor, ha csak egy olcsó színjátékban van részünk?

 

Mindhárom erdélyi magyar politikai párt ugyanabból az „ernyőszervezetből” származik. Egy egyszerű hasonlattal élve a közösségünket egy „zűrös” családnak tekinthetjük, ahol a gyermekek szerepét a választók, a szülők szerepét pedig a politikai pártok játsszák el. Gyakori jelenség a családok esetében, hogy a szülők belefáradnak a gyereknevelésbe, nem tudnak egymással kiegyezni, és amikor jelentkeznek a problémák, az anyagi nehézségek vagy az egészségügyi gondok, a válásba menekülnek. Ezt leginkább a gyermekek sínylik meg. Abból kifolyólag, hogy ilyenkor egy válságos helyzet alakul ki, nagyon gyakori, hogy a gyermekekre hivatkozva zsarolják egymást a szülők. A „nem tehetjük ezt velük” elv alapján, egyesek azt gondolják, hogy a családi kötelékben a végtelenségig visszaélhetnek a vélt vagy valós monopolhelyzettel. Amikor pedig már nincs visszaút az elkerülhetetlen válás elől, kiderül, hogy valójában ki és mennyire szerette a gyermekét.

Olyan nevetséges helyzet is előfordulhat, és ez nem csak képletesen vonatkoztatható az erdélyi magyar politikai pártokra, hogy a válófélben levő felek legfőbb gondja az, hogy milyen mértékben jutnak a gyermeknevelési és egyéb támogatásokhoz. A „szülői gondoskodás” legfőbb tétje az anyaországi és az „apaországi” támogatások kisajátítása és kezelése. Itt testvériesen kiegyezett a két politikai alakulat a háromból. Egy másik tipikus jellemzője a válóperes eseteknek, hogy ilyenkor annyira elfogultak a felek, hogy szinte egyáltalán nem jut idejük a gyermekekkel való foglalkozásra. Annál inkább fontos, hogy sajnálatraméltó áldozatként tüntessék fel magukat, a másik felet pedig minél jobban lejárassák, és különböző hatásvadász módszerekkel maguk mellé állítsák a gyermekeket, a rokonokat, vagy akár a bírót. Ez történik most a mi érdekképviseleti szervezeteinkkel is. Ahelyett, hogy a valódi gondjainkat orvosolnák, inkább a másik fél (felek) lejáratásával, kérdőre vonásával, elszámoltatásával vannak elfoglalva.

Abban reménykednek, hogy a megfelelő színjáték következtében, a bíróság majd a javukra ítéli a gyermekeket, a támogatásokat, valamint a családi vagyon javarészét. Arról viszont megfeledkeznek a vitázó felek, hogy eközben a válás tétjét képező alanyok, a gyermekek nagykorúvá lettek, és nem dőlnek be az olcsó trükköknek. Eléggé érettek már ahhoz, hogy megállják a helyüket az életben, a szüleikkel együtt, vagy akár nélkülük.

Share Button
Ennyien olvasták: 668

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.