Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Jogom sértik meg

Központ július 10, 2014 Vélemény

MORGÓ

Jogom sértik meg

„Beírtak engem mindenféle Könyvbe,/ és minden módon számon tartanak./ Sötét szagú poros hivatalokban,/ énrólam is szól egy agg szürke lap.A Kosztolányi-idézet annak kapcsán jut eszembe, hogy néhány napja nyugatabbra szakadt egykori cimborákkal beszélgetve, nosztalgiázva elkerülhetetlenül terítékre került a besúgás, a Securitate által működtetett besúgók témája. Mindez annak apropóján, hogy a hetvenes, nyolcvanas évek Vásárhelyének egyik közismert képzőművészéről, pedagógusáról is kiderült, hogy jelentéseket írogatott. Azért tudni szeretném, rólam jelentett-e valaki, s ha igen, ki – jegyezte meg az asztaltársaság egyik tagja, s nyomdafestéket nem tűrő szavakkal ecsetelte, hova kívánná az ilyent.

 

Jómagam soha nem voltam kíváncsi arra, jelentettek-e rólam, illetve ki lehetett az, aki ilyent tett, tehetett, bár megvan a magam határozott véleménye azokról, akik hasonlókra vetemedtek. Amint egyre bölcsebbé válok – merthogy egyre öregszem –, egyre megbocsátóbbá is. Igaz, a besúgókat, a spicliket megvetem, bár tudom, a kényszertől, a zsarolástól kezdődően a haszonlesésesen, az érvényesülési vágyon keresztül el egészen akár a megfelelési kényszerből fakadó önkéntességig kit-kit más és más késztetett, késztethetett arra, hogy együttműködjön a szekuval. Merthát jól tudjuk: igen gazdag az emberi gyengeségek tárháza.

Engem elsősorban a tulajdonképpen szerencsétleneknek is nevezhető besúgók megbízói, tartótisztjei, az egész diabolikus gépezet működtetői, vezetői érdekelnének, az ők megnevezését, felelősségre vonását, a politikai életből való kizárást hiányolom. Merthogy tudom, ők az igazán veszélyesek, ők azok, akik a titkosnak nevezett információkkal visszaélve vakvágányra terelhetik a jövőt.

Egyébként a Wikileaks-botrány, a Snowden-ügy óta rádöbbenhettünk, hogy korunk technológiai fejlődésének következményeként elképzelhetetlenül szélesre nyíltak a társadalom ellenőrzésének lehetőségei. Mialatt általános követelmény a közérdekű adatok minél szélesebb körű hozzáférhetőségének biztosítása, ehhez megvan a szükséges technológia is, azalatt egyre gyakoribbá vált az egyén személyes adataival való visszaélés.

Magyarán: az on-line korszakban – akarjuk, nem akarjuk – a Nagy Testvér mindent lát. Ebből következően – József Attilát idézve –„Számon tarthatják, mit telefonoztam/ s mikor, miért, kinek./  Aktába írják, miről álmodoztam/ s azt is, ki érti meg./ És nem sejthetem, mikor lesz elég ok/ előkotorni azt a kartotékot,/ mely jogom sérti meg.”

Share Button
Ennyien olvasták: 424

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.