Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Ők is emberek, csak besúgók?

Központ szeptember 25, 2014 Vélemény

zsombor_kpontŐk is emberek, csak besúgók?

Mi, a többség, akik nem vállaltunk semmilyen titkosszolgálati feladatot, nem ítélkezhetünk kiváltságos társaink felett. Elsősorban azért, mert nem tudhatjuk, hogy kik is ők valójában, hol vannak, és mit tesznek. Amint az elmúlt napokban bebizonyosodott, annyira titkosított a munkájuk, hogy semmi szín alatt nem fedhetik fel ezt a mivoltukat, sőt, még azt sem hozhatják nyilvánosságra, hogy kik irányítják őket. Szóval nem tudjuk, kiket is kellene kérdőre vonni amiatt, hogy a mi besúgásunkkal keresik a kenyerüket. Másfelől pedig azt sem tudhatjuk, mi hogyan viselkednénk, ha egy ilyen ajánlattal megkeresnének minket. Mit szólnánk, ha felhívna egy titkosszolgálati tiszt, és felajánlaná, hogy „mindössze” néhány információ rendszeres beküldéséért komoly jövedelmet és egyéb juttatásokat adna cserébe. Képesek lennénk-e visszautasítani, ha egy szomorú, esős, őszi délutánon valaki egy ilyen kecsegtető ajánlattal elénk állna?

 

A megkeresés érkezhet az államhatalmi szervektől, de ugyanúgy egy párt vagy egy vállalat vezetőitől, valamint a hatalom gyakorlásában érintett személyektől. A kiszemelt áldozatot megkörnyékezik, majd beszervezik. Persze a képlet nem ilyen egyszerű, hiszen nem kínálják fűnek-fának ezeket a lehetőségeket. Sokan szeretnének titkosszolgálati ügynökké válni, ám mégsem tehetik, mivel alkalmatlanok erre a szerepre. Gátlásosan viselkednek, elbizonytalanodnak és dadognak, ha valamilyen hazugsággal kell szembesülniük. Megremeg a hangjuk, és reszket a kezük. Mit kezdjenek a szolgálatok egy ilyen esetlen személlyel? És – horribile dictu – vannak olyanok, akik a besúgókéval összeegyeztethetetlen erkölcsi normákkal rendelkeznek. E két fontos csoportba tartozó okok valamelyikével – az alkalmatlansággal vagy a képtelenséggel – indokolható az, ha valakit elkerültek és elkerülnek a behálózási kísértések.

De mégis, mennyire ember a besúgó, illetve mennyire embertelen állat a titkosszolgálati ügynök? Bármennyire is elnézőek akarnánk lenni ezekkel a személyekkel szemben, nem tekinthetők közülünk valónak. Ha anyagi haszonszerzés céljából, rejtett módon gyűjtenek rólunk információkat, és továbbítják azokat a hatalmi szerveknek, ha más célokat szolgálnak, mint amit velünk tudatnak, ha szándékosan félrevezetnek és kihasználnak, ha csapdába ejtenek, és ilyen módon meggyaláznak, akkor – főleg a képmutatásuk miatt – ők legfennebb a közutálatra jogosultak. A véleményformálásban közvetlenül részt vevő személyek pedig, mint például a politikusok vagy az újságírók, ha másképpen ez nem is lehetséges, hát szakmai-erkölcsi magatartásuk által, minden kétséget kizáróan meg kellene győzniük a közvéleményt arról, hogy nem mások irányítása alatt állnak, nem ezredesek, nem hadnagyok, nem besúgók, nem titkos ügynökök.


Share Button
Ennyien olvasták: 464

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.