Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Kampánymérleg

Központ május 22, 2014 Vélemény

FerenczZsomborKampánymérleg

A választási kampány végéhez közeledünk. Azután, hogy véglegessé vált, hogy ez alkalommal csak egy romániai magyar párt indul, lecsillapodtak a kedélyek. Mindenki végezte a maga dolgát, járta a saját kampánykörútját. Nem adtak ki újabb lejárató könyvet a jobboldal élharcosáról, nem kértek alapítványi elszámoltatást egymástól. Ilyen szempontból építő jellegű, de unalmas volt ez a kampány. Nem történt semmi különleges vagy maradandó. A politikusok az eddigi retorikájuk mentén folytatták a népbutítást.

Az MPP számára ez volt az RMDSZ-be való beolvadás egyik legnyilvánosabb mozzanata. Most már ha akarnák, sem tudnák letagadni önfeladó politikájukat, ideológiai megsemmisülésüket. Úgy kerültek a volt ellenfelük kötelékébe, mint csepp a tengerbe. Észrevétlenül belevegyültek. A háttéralkuk pedig nem tartoznak a választók érdeklődési körébe. A korábbi kettőből lett egy.

Az EMNP különutas politikája rövidtávon nem hozhat eredményt, viszont hosszú távon akár a párt újjáéledését is elősegítheti. Mint egy megfáradt szervezetnek, a pártnak is jól jöhet ez a „pihenés”. Arra való tekintettel, hogy fővédnökük a magyarországi választók szavazatainak köszönhetően jut majd mandátumhoz, logikus lépés volt a verespataki aranybánya-beruházást ellenző „tiltakozó megmozdulásuk”. Az ötlettől a megvalósításig azonban hosszú az út, és ezúttal sem sikerült egy meggyőző, sikeres rendezvényt összehozniuk. Inkább csak egy kényszerakciót. Az autonómiakaravánjuk szintén jó ötlet, de itt is bajok vannak a kivitelezéssel, a részletek kidolgozásával, az üzenet kiélezésével. Az autokrata berendezkedésű pártnak nincsenek olyan képességű aktivistái, akik átvehetnék az inkább tiszteletbeli szerepkörre alkalmas személyek helyét, a sok munkát, rátermettséget és energiát igénylő tevékenységben. Ha mégis szándékukban állna a politikai küzdelemben való talponmaradás, akkor fontolóra kellene venniük egy Markó-Kelemen helycseréhez hasonló lépést.

Az RMDSZ politikusai alábbhagytak az arrogáns hangnemmel, és háttérbe szorították a jobboldal szapulásából versenyt űző véresszájú álvezéreiket. Kitartóan végezték a kampánnyal járó munkát, és helyenként még az alázat jeleit is felmutatták. Az előtérbe helyezett „ötös fogat” jó szellemi és fizikai képességéről tett tanúbizonyságot. A kampány is nagyjából a klasszikus recept szerint volt felépítve. Ennek ellenére az RMDSZ mint az egyetlen induló romániai magyar párt, az utóbbi évek egyik legnagyobb lehetőségét szalasztotta el. Nem tudott olyan kampányt folytatni, amellyel bebizonyította volna, hogy joggal maradt az egyetlen opció. Az elhangzott beszédek és a bemutatott kampányfilmek az eddigi politizálás „sikertörténetét” ecsetelték, annak folytatását jövendölték. Pedig a napnál is világosabban látszik, hogy a hatalommal való lepaktálás bénító hatást gyakorol közösségünkre, a „brüsszeli jelenlét” pedig mindössze formális szereppel bír. A várható választási eredményeket nagymértékben befolyásolta a párt legújabb bukaresti behódolása és a kampánystratégák kreativitáshiánya. Inspiráló elemként ott lehetett volna az EMNP akciója, amelyben egy korábbi választás során, Vásárhelyen a „Kossuth utca” feliratot egy reklámfelületre helyezték ki. Ehhez hasonló ötlettel állhattak volna elő, de szervezhettek volna például székely zászlós termékversenyt vagy egy ehhez kapcsolódó mézeskalácssütő versenyt. Korondi kiállítást, borvíz-kostolót vagy székelykapu szemlét. Bármit, csak hogy más legyen, mint eddig. Nem tették. Kihagytak egy újabb kihagyhatatlannak látszó ziccert.


Share Button
Ennyien olvasták: 476

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.