Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Kelepcében Soós Zoltán, a vásárhelyi polgármesterjelölt. Elbukik, mielőtt versenybe szállhatna?

Szentgyörgyi László november 12, 2015 Vélemény

lacijoIgencsak kellemetlen, mondhatni: lehetetlen helyzetbe került (sodorták, vagy hagyta magát sodortatni) Soós Zoltán, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje.

Ha hinni lehet a meg nem erősített információknak, kétszeresen is az illetékes feddhetetlenségi ügynökség, az ANI hatáskörébe tartozó érdek-összeférhetetlenség állapotában leledzik. Aminek komoly következményei lehetnek az érintett politikai pályájának további alakulása szempontjából, akár lehetetlenné teheti polgármesterjelöltként való indulását is.

Pedig az előválasztás Soós általi megnyerése után mintha kedvező irányba mozdultak volna el a dolgok: előbb a Néppárt biztosította a győztest, hogy továbbra is érvényesnek tartja az egyezséget, egyúttal a közös képviselői jelöltlistára vonatkozó megállapodást is szorgalmazva, majd az elmúlt hétvégi SZKT-n maga Soós is a közös jelöltlista állításának fontosságát, az EMNP-vel való ilyen irányú megegyezés szükségességét hangsúlyozta. Soós kifejtette: azt kívánja, hogy az RMDSZ-ben legyen meg az a bölcsesség, hogy a pártpolitika mellett lássa meg a nemzetstratégiai érdekeket is.

A kedvező előjeleket erősíteni látszott Kelemen Hunor azon készsége, hogy elfogadva Szilágyi Zsolt EMNP-elnök javaslatát, tárgyalóasztalhoz üljenek a közös jelöltlistára vonatkozó megállapodás feltételeinek tisztázása érdekében. Mielőtt bárki is azt hihetné, elhárultak az akadályok a megegyezés elől, hadd emlékeztessek a Kelemen Hunor által mondottakra: a tárgyaláson abból fognak kiindulni, hogy amikor az előválasztást megszervezték, akkor csak a polgármesterjelöltről volt szó, közös listákról nem beszéltek.

Visszakanyarodva az RMDSZ polgármesterjelöltjéhez: ha valósnak bizonyul bármely vád, s Soós Zoltán érdek-összeférhetetlenség miatt valóban elmarasztalható, akkor bizonyos következtetések kötelező módon levonandók. Elsőként az őt jelölők felelőssége tisztázandó, akiknek ezek alapján igencsak kérdéses a tájékozottsága, vezetői rátermettsége, megkockáztatom: jószándéka is. Mert vagy nem ismerték a „helyzetet”, s döntésük által veszélybe sodorták magát az előválasztásban testet öltő dicséretes szándékot az összefogásra, vagy jól tudták mi a szitu, de mögöttes célok által vezérelve eleve az volt a szándékuk, hogy zátonyra futtassák a próbálkozást.

Mindkét esetben veszélybe sodorva a korábban nemzetstratégiainak nevezett célnak, a polgármesteri szék visszaszerzésének az elérését. Ez pedig nem maradhat  következmények nélkül.

Share Button
Ennyien olvasták: 1830

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.