Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Kettőn áll a vásár

Szentgyörgyi László március 8, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Az elmúlt hét végén Marosvásárhelyen ülésezett az RMDSZ Szövetségi Képviselőinek Tanácsa. Amelyről azt állították régen, hogy az erdélyi magyarság miniparlamentje. Merthogy állítólag – legalábbis a közhiedelem szerint – ott hozták az erdélyi magyarságot érintő legfontosabb politikai döntéseket. S amelyek szellemében a „szövetség” a későbbiekben politizált. Aztán megváltozott a helyzet. Az RMDSZ vezetői lemondtak az önkormányzati modell követéséről, s ezzel párhuzamosan egyre központosítottabban, pártszerűbben kezdték működtetni az alakulatot.

Manapság az SZKT-ra legfennebb a korábban meghozott politikai és egyéb döntések utólagos jóváhagyását bízzák. Mára – pontosabban: amióta a belső ellenzék kiszorult, kiszorították a szervezetből – nem több a díszes társaság, mint fejbólintó jánosok gyülekezete. Hol vannak már azok az idők, amikor éles viták, szikrázó szócsaták folytak egy-egy SZKT-n, s amikor Katona Ádám rendre lemondásra szólította fel az akkori elnököt, Markó Bélát, vagy bárkit, aki szerinte nem tett eleget kötelességének.

Az elmúlt heti tanácskozás sem volt semmiben más – lényegét tekintve semmiképp -, mint az azt megelőző, s feltételezhetően a soron következő sem lesz más, mint a múlt szombati. Igazolásként, hadd utaljak arra, hogy a médiatudósítások egyöntetűen csak és kizárólag a Kelemen Hunor elnök politikai beszámolóját tartották említésre érdemesnek. Hogy valamiben eltérő álláspontok fogalmazódtak volna meg, netán viták pattantak volna ki, nos, arról nem hallottunk, nem olvastunk. Ha mégis, akkor e sorok írójában a hiba, mert nem követte kellő figyelmességgel a beszámolókat.

Az RMDSZ elnökének politikai helyzetértékelése – hogy céltalanság és vízióhiány jellemzi ma Romániát – telitalálat. Sőt azzal is egyetérthetünk, hogy Románia, hiába szajkózzák az ellenkezőjét a román politikusok, bizony nem modellértékű ország az etnikai kisebbségek védelmének tekintetében. Ezt bizonyítja az Európa Tanács szakértői testületének legfrissebb jelentése is. Ez mind igaz, legalábbis a mi szemszögünkből tekintve. Csakhogy ebből, sajnos, nem következik semmi a jövőre nézvést. Mint ahogyan korábban is hallottunk helyesnek tűnő értékeléseket, de azokat sem követte konkrét cselekvés.

Mint ahogyan Kelemen Hunor ama megállapításából sem látszik semmi következni, hogy aszongya: a román többséggel ki kell egyezni abban is, hogy Romániának ugyan a neve román, valójában több kisebbség, nemzetiség közös állama. „Ha van kiegyezés, a közös célokban is könnyebb megállapodni. Mi azt szeretnénk, hogy a közösen megtervezett jövő felé irányuljon tekintetünk” – mondta idézett beszámolójában az RMDSZ elnöke.

Szép szavak, okos szavak… Csak éppen arról feledkezett meg a szóló, hogy kettőn áll a vásár, a meg-, illetve kiegyezéshez – akárcsak a házassághoz – két fél szükségeltetik… Egyelőre.

Share Button
Ennyien olvasták: 1000

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.