Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Kezdhetjük elölről   

Szentgyörgyi László március 22, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Korábban azt írtam, hogy az RMDSZ kiválóan ért ahhoz – különösen annak Maros megyei, illetve marosvásárhelyi szervezete –, miként kell elpuskázni egy sima iskolaalapítást. Ami nem országos, hanem kifejezetten helyi önkormányzati hatáskörbe tartozik. S amiből aztán akarva-akaratlanul „ügy” válik. Méghozzá nemzetközi. Lásd a magyar diplomácia, sőt, személyesen a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor közbelépését. S mindez miért? Azért, mert ez idő szerint az RMDSZ érdekérvényesítő erejéből nem futja arra sem, hogy egy helyi ügynek a magyar lakosság elvárásai szerinti megoldását keresztülvigye egy helyi önkormányzaton.

Mert végül is erről szól a hétfői alkotmánybírósági döntés, amelyben kimondták: nem a parlament dolga a vásárhelyi római katolikus iskola újraalapítása. Emlékeztetőül: a törvényhozás egyedi jogszabály által próbálta megoldani a helyzetet, azaz törvényessé tenni az iskolaalapítást. A törvény parlamenti elfogadása után szólt is teletorokból a hozsanna, ünnepelte(tte) magát a „szövetség” mindenütt, ahol lehetett, s mindjárt fanyalgóknak, kákán is csomót keresőknek titulálta azokat, akik kételkedtek a sikerben. Oszt lett, ami lett. Pofára esés nem először, s feltehetőleg nem is utoljára. A legérzékenyebben talán az érintheti az RMDSZ felsővezetését, hogy képtelennek bizonyult arra, hogy a Dragnea által Orbánnak tett egyezség betartását, betartatását elérje szövetségesénél, a PSD-nél. Az előre borítékolható, hogy ez a kudarc, ha a helyzet úgy alakul, jelentősen befolyásolhatja majd a Fidesz-RMDSZ-viszony további alakulását is.

Az iskolaalapításhoz visszatérve tegyük fel a kérdést: hol tartunk most? A válasz egyszerű: sehol. Azaz mégiscsak valahol, hiszen egyet már tudhatunk, mégpedig azt, hogy az egészet elölről kell kezdeni. Az alkotmánybíróság közleményében egyértelművé tette, hogy közoktatási tanintézetet az önkormányzat hozhat létre a tanfelügyelőségek láttamozása alapján. Ez világos, félreérthetetlen megfogalmazás. Még az RMDSZ jogászai is érthetik. Ha akarják. A teendő annyi, hogy a lehető leggyorsabban össze kell hívni egy rendkívüli önkormányzati ülést, amelyen meg kell szavazni az iskolaalapításra vonatkozó határozatot.

Ahhoz viszont, hogy az RMDSZ az eset kapcsán okkal csorbult hitelét némileg kiköszörülhesse, szerintünk szembe kell néznie önmagával, az ügyben érintettek felelősségének megállapítása, az esetleges személyi konzekvenciák levonása nélkül pedig ez elképzelhetetlen. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 860

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.