Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Ki hitte volna? Donald Trump az USA 45. elnöke!

Központ november 10, 2016 Vélemény

Amikor jelentős politikai személyiségek, újságírók azt állították, hogy a 45. elnökválasztás történelmi jelentőségű, sokan csak legyintettek (valljam be, én magam is), mondván, hogy ez része a kötelező reklámnak. Különben is, mi mást mondhatnának, hisz a kampány részeivé váltak. Azt viszont nagyon kevesen gondolták, hogy Donald Trumpnak valós esélye is lehet a győzelemre, hisz „imidzs” szempontjából határozottan rosszul állt a szénája. A milliárdost amolyan tiszteletlen fenegyereknek tartották, némelyek szakmailag alkalmatlannak titulálták. Ezzel szemben Hillary Clinton, akit politikusi tapasztalata, dörzsöltsége és a választók által feléje megnyilvánuló szimpátiája mintegy predesztinált arra, hogy az USA elnöke legyen (legalábbis a látszat szerint), maga volt a biztos pont. A kampány valójában arról szólt, hogy van itt két személy, aki nagy harcot vív egymással, ám valós esélye csupán Hillary Clintonnak van, aki végül könnyedén nyeri a csatát.

Amíg Clinton igyekezett egyre több társadalmi réteg szimpátiáját megnyerni (ezen belül a női választók egyre nagyobb táborát is), és a jól ismert általános érvényű, viszonylag semleges üzeneteket közvetíteni szavazói felé, addig Trump sokkal keményebb hangon szólalt meg, célzottan, határozottan, köntörfalazás nélkül. Olyan dolgokat mondott ki, amelyek már évtizedek óta nem szerepelnek a közbeszédben, és arra figyelmeztetett, hogy győzelme esetén új korszak kezdődik. A republikánus politikus ezzel magára haragított bizonyos egyéneket, azonban üzenete sokak számára kijózanító hatással volt. A politikai korrektség zászlóvivői nem örültek különösen e fejleménynek, és sokan feltűnési viszketegséggel vádolták. A kampány nem volt mentes a személyeskedésektől sem, Trumpot többek között a nőkkel való tiszteletlen megnyilvánulásai miatt támadták, míg Clintont e-mailes botrányai, valamint tisztázatlan ügyei miatt marasztalták el.

Reakciók a médiában és a politikában

Amint tudjuk, a Trump – Clinton „elektori” párharc 289-216 arányban végződött, és Trump meglepetésszerű diadalát jelentette. A Washington Post nyíltan fejezte ki megdöbbenését Trump győzelme kapcsán: „A média nem akarja elhinni, hogy Trump győzni tudott”, „Trump győzelme megrázkódtatás a rendszer számára” – írja az Associated Press. A The Guardian szerint „Az Egyesült Államok megválasztotta eddigi legveszélyesebb elnökét. Van okunk bőven az aggódásra”. A Frankfurter Allgemeine Zeitung Donald Trumpot önző, érdekek által vezérelt „Ego-Präsident”-nek nevezte. Bár világszerte sokan nem örülnek Trump hatalomra jutásának, Amerika 45. elnökének győzelméhez több jelentős politikus gratulált már. Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke az elsők között kívánt sikert, és reményét fejezte ki, hogy az amerikai – orosz viszony hamarosan javulni fog. Marine Le Pen, a Francia Nemzeti Front elnöke szintén üdvözölte Donald Trumpot és a „szabad amerikai népet.”

Mit hoz a jövő?

Győzelmi beszédében Donald Trump udvariasan megköszönte a versenyt ellenfelének, Hillary Clintonnak, akit méltatott, kifejezvén tiszteletét politikai tevékenysége kapcsán. Trump azt ígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz, minden társadalmi réteget egyaránt képviselni akar. Beszélt az egység fontosságáról, arról, hogy újra akarja építeni az országot. „Most Amerikán a sor, hogy begyógyítsa a megosztottság okozta sebeket” – mondta, és megígérte, hogy soha nem látott mértékben hoznak majd létre munkahelyeket, hogy Amerika újra „nagy” lehessen. Trump a választás napján (jóval az eredményhirdetés előtt) a következőket mondta: „Valami nagyon különlegeset fogunk csinálni, nagyon különlegeset, ami olyan lesz, mint a BREXIT plusz-plusz-plusz.” Hogy ezt mire értette? Az biztos, hogy valami új van a nap alatt…valami, ami történelmi jelentőségű!

-demeter-

Share Button
Ennyien olvasták: 600

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.