Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Kincsesek, Tőkések, Benedekek

Központ január 31, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborKincsesek,
Tőkések, Benedekek

A címben említett családok politizáló tagjai – Marosvásárhely közismert személyiségei – sorra elhagyták az RMDSZ táborát. Távoztak a párt kötelékéből, de nem menekültek világgá és nem tűntek el teljesen a közéletből. Van, aki ügyvédként továbbra is ádáz szélmalomharcot folytat minden nemzeti vagy becsületbeli ügyért – több-kevesebb sikerrel. Teszi ezt abban a román igazságszolgáltatási rendszerben, amely még a törvényalkotói előjogokkal megáldott, hatalom közeli „sztárügyvédeket” sem kényezteti el túlzott elfogulatlansággal.


Van, aki még mindig a pedagógusi pálya elkopott ösvényeit tapossa rendületlenül. Hű maradt ahhoz a tanügyi rendszerhez, amelyből szinte már mindenki elmenekült, vagy menekülni készül, ahol nem részesül megbecsülésben sem diák, sem tanár. Amelyben mára ismeretlen fogalommá vált a „tanári hivatás”, amelyben egymásra mutogatnak a felek, és futószalagon gyártják a kilátástalan fiatalokat. És van, aki az orvosi pályán maradt, annak ellenére is, hogy minden idők legsúlyosabb exodusával kell szembenéznie a szakmának. Aki a magyarokat kiszorító „beteges” hangulat ellenére sem hátrált meg. Természetesen az említett személyek esetében is kimutathatók a gyarlóság tünetei, akár közösségi munkájuk hatékonysága is vitatható, de egyvalami vitathatatlan: nem hagyhatók figyelmen kívül. Ha már „minden magyar számít”.

És itt tévedett az RMDSZ a legnagyobbat. A kirekesztő politizálással, az „aki nincs velünk, az ellenünk van” elv alapján könyörtelen tisztogatásokat hajtott végre a párton belül. Rendre elutasította az előválasztásokat, és egy olyan jelöltállítási és döntéshozói rendszert vezetett be, amelyben már semmilyen szerep sem jut a választóknak. Bizonyos csoportérdekek elvárásainak megfelelően megváltak azoktól a személyektől, akik egy hatékonyabb politikai stratégia mellett továbbra is a közösségépítés szolgálatában maradhattak volna. Kiüresítették és érdekvédelmi jellegétől megfosztották az alakulatot. Mára már csak a Facebook-nyilatkozatok, az öntömjénező sajtótájékoztatók, és a kihalt irodák jelentik az RMDSZ-t. Miközben kétségbeesetten keresgélik a kámforrá változott aktív tagságot.

Annak ellenére, hogy évtizedeken keresztül vásárhelyi vezérkara volt az RMDSZ-nek, az igazi politikai „sikereiket” inkább a Fekete tenger partján (Neptunon), vagy Bukarestben érték el. A vásárhelyi gombóc mindig fennakadt a torkukon. Ilyenkor pedig jól fogott egy formai kifogás, amellyel a pályán kívülre lehetett helyezni az „akadékoskodó” személyeket. A legutóbbi tisztújításon egy világbajnok harcművész próbálta meghódítani a várost a felső vezetés számára. Sikertelenül. Az azóta tartó „kényszerhelyzet” állandósult. Úgy próbálják átalakítani a városi szervezetet, hogy abban „racionális” kerületek jöjjenek létre. Akárcsak az ország regionális felosztásában, itt is komoly háttérérdekek ütközésére lehet számítani. Az önkéntes-, illetve a profi (azaz fizetett) aktivisták nagy lelkesedéssel láttak „munkához”, és gyakran szerveznek zárt ajtós gyűléseket, sajtótájékoztatókat. Minden kétséget kizáróan olyan durva hatalmi harc előtt állunk, amelynek legfőbb vesztesei kizárólag a vásárhelyi magyarok lesznek.


Share Button
Ennyien olvasták: 610

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.