Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Kit szolgál a DNA?

Szentgyörgyi László március 2, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT   

Ha pontosan akarnék fogalmazni – s már miért ne akarnék? -, akkor a kérdést a következőképpen fogalmaznám meg: kinek az érdekeit szolgálja a korrupcióellenes harc? Mert azon túlmenően, hogy látszólag a korrupciómentes társadalmi, politikai, gazdasági élet megteremtését, valakinek az érdekeit is szolgálnia kell. Másként ez, sajnos, elképzelhetetlen a jelen Romániájában. Ahol, mint tudjuk, semmi sem az, aminek látszik. Az a szomorú helyzet, hogy bárhová nézünk, mindenütt a korrupció jeleit fedezhetjük fel. Úgy hozzánk tartozik, mint kóbor kutyához a bolha. Mondhatnám azt is, hogy a vérünkben van. Már akinek – tehetné hozzá bárki.

Mindezt annak kapcsán írtam, hogy már két hete, hogy a balliberális kormányzat csúcsra járatta a korrupcióellenes ügyészség, a DNA-vezér körül hatékony médiasegédlettel kirobbantott és folyamatosan táplált botrányt. A jelenlegi kormánykoalíciónak a jelek szerint semmi sem drága, ami a diabolizált Kövesi elmozdítását szolgálja. Meg is tesz mindent, csak sikerre vihesse az ügyet. Mint ismeretes, az igazságügyi miniszter, a vádhatóság tevékenységének átvilágítása után, a DNA vezetőjének leváltását kérte. A döntés, úgy fest, a Iohannis kezében van. Merthogy a DNA-igazgatót, az igazságügyi miniszter javaslatára, az államelnök nevezte ki. Következésképpen ő is válthatja le. Csakhogy Iohannis nem látja indokoltnak Kövesi leváltását. Egyelőre.

Alig jelentette be szándékát Toader, máris utcai tüntetésekre került sor: az egyik oldal üdvözölte a bejelentést, a másik ellenezte. A feszültség, az utcai megmozdulások azóta is folyamatosak. Eltérő a magyar politikai erők viszonyulása is az ügyhöz: a balliberális kormánykoalíciót támogató RMDSZ elnöke szerint Toader jelentése korrekt volt, és logikusan kérte Kövesi lemondását, ezzel szemben az EMNP közleményében az áll, hogy a párt elnöksége a miniszter kezdeményezését a korrupcióellenes harc akadályoztatására vonatkozó törekvésként értelmezi, s mint ilyent határozottan elutasítja. Mindenesetre kedvező alkalom volt ez a Néppártnak arra, hogy jelezze különállóságát az RMDSZ-től, mert nagyon úgy tűnt már, belenyugodtak abba, hogy valakik az MPP sorsát szánták nekik is.

A nyilatkozók, a véleményüknek hangot adók hevességét, indulatosságát tapasztalva talán nem árt, ha kimondjuk: értelmetlen kihegyezni az ellentétet, hisz a DNA kapcsán nem a jó ütközik meg a rosszal, hanem mindössze különböző érdekek, a legfőbb hatalmi erőközpontok. A DNA pedig, a legfőbb titkosszolgálat aktív részvételével – gyaníthatóan bizonyos washingtoni körök támogatásával – belefolyt ebbe a hatalmi harcba. Hogy ez jó-e így vagy sem, helyes-e vagy sem, azt nem tudni. De az, hogy a hatalmi harc eldőlte után a korrupció továbbra is virágozni fog e tájakon, nos, az holtbiztos. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1106

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.