Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Korunk hőse

Központ január 14, 2012 Vélemény

LaciKorunk hőse

A személy, akinek bemutatására a következőkben törekedni fogok, amolyan korunk hőse, azaz inkább antihőse. Vállalkozó, vagy legalábbis annak tartja magát az istenadta.A vállalkozókra jellemző találékonyság, ötletesség, a kínálkozó lehetőségek felismerése, a célok konok követése azonban idegenek tőle, s ha meg is vannak benne, akkor igencsak eltorzult, a nevetségesség határát súroló formában… Ha jól belegondolok, nem is a Lermontov-művet kellett volna címként idéznem vele kapcsolatban, hanem az örök Moliére egyik komédiáját, A fösvényt.

 

Mert tagadhatatlan: a fösvény kórképe jellemzőbb rá, mint bármi más. A haszonlesés, a vagyonféltés, a gyanakvás, a szorongás, s főleg mindezek elmaradhatatlan következménye, az elmagányosodás a karakter legfőbb jellemzői. A meggazdagodás vágya vezérli minden léptét, a nagyravágyás, de ez csak garasoskodásban, olcsó ravaszkodásban, önmaga sajnáltatásában merül ki. Élete minden napja a pénz körül forog. Pénzért mindenre képes. Az ilyen alakra mondja a népi bölcsesség, hogy – finoman szólva – kitolná a kecskét is a hegyre egy garasért.

Akkor, hadd lássuk magát a medvét! Korunk hőse panziót működtet, s első látásra nem is olyan rosszat… Mondom, első látásra. Csakhogy beteges fösvénysége igen negatívan befolyásolja magát a szolgáltatás minőségét. Mire is gondolok? Például arra, hogy a spór vendégfogadós, állítólag, többnyire lejárt szavatosságú élelmiszerekkel traktálja lakóit. S még így is, mondhatni, kinézi azok szájából a falatot, amikor asztalhoz ülnek. Azt beszélik, egy alkalommal a megkukacosodott müzlit csomagoltatta volna fel anyósának, aki – úgymond – amúgy is olyan öreg, nem látja, mit eszik… Hősünk eközben előszeretettel hivatkozik vallásos, poroszos neveltetésére… Mindez nem gátolta meg abban, hogy válogatlan szavakkal utasítsa ki az izraeli szálláskeresőket, amikor azok alkudozni próbáltak, miután észlelték, hogy az egyik felkínált szobában förtelmes bűz terjengett, amit a nyitva felejtett ablakon becsapódó nyári eső által eláztatott, s rothadásnak indult gyapjúszőnyeg gerjesztett. „Ti feszítettétek meg Jézust!” – ordítozta emberszeretetével kérkedő hősünk, s eközben emberi méltóságából kivetkőzve, a szó szoros értelmében kikergette a „betolakodókat” birodalmából. Az eset eljutott a Diszkriminációellenes Tanácsig is, s állítólag csak azért nem járt komolyabb következményekkel, mert „korunk hősének” sikerült a szokásos módon „elintéznie” az ügyet.

Emberünk azonban úgy gondolhatta, többre képes, azaz többet is megengedhet magának. S eme feltételezését, legalábbis a kósza hírek szerint, tett is követte: építkezésbe kezdett, s az építkezési anyagokat mind-mind a panzió kiadásaként könyvelte el, az áfát pedig annak rendje és módja szerint vissza is igényelte. Ami, ha igaz, kimeríti az adócsalás fogalmát… Nos, ő lenne „korunk hőse”.

Ha valaki netán hasonlóságot vélne felfedezni az általunk megrajzolt vállalkozás és vállalkozó, illetve a Bajor Udvar nevű panzió és tulajdonosa között, az egyáltalán nem a véletlen műve.

Share Button
Ennyien olvasták: 630

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.