Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Kútmérgezők

Szentgyörgyi László október 7, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Magyarellenes uszítás miatt újra feljelentették az egyik bukaresti tévécsatorna műsorvezetőjét, aki ezúttal a magyarországi kvótanépszavazás kapcsán ragadtatta magát szélsőséges kijelentésekre. Miután arrogáns módon kiosztotta Orbán Viktor miniszterelnököt, felszólította a romániai magyarokat, „ha annyira magyarnak tartják magukat és annyira románellenesek, menjenek Magyarországra”.

Az eset maga a feljelentett tévés esetében sem egyedi, hisz korábban már kiszabtak rá egy 50 ezer lejes bírságot emiatt. A jelenséghez szinte hozzászokhattunk, különösen a vásárhelyi román média egy bizonyos orgánuma jeleskedik az etnikai gyűlöletkeltésben. Sikerült is hosszú időre megmérgeznie a román-magyar kapcsolatokat. Vásárhelyen mindenképp. Hasonlókra másutt is könnyűszerrel találni példát, még a magyar többségű Székelyföldön is.

Hogy mi motiválhatja a kútmérgezők cselekedeteit? Vannak, akiket csupán az előítéleteik hajtanak, másokat a hiányos történelmi ismereteikből fakadó hamis önértékelés, vagy az etnikai felsőbbrendűség érzése sarkall hasonló megnyilvánulásokra. Mások viszont pusztán a hideg számítás által vezérelve tesznek eleget „közönségük” ilyen irányú elvárásainak. Igény a túlfeszített nacionalizmusra, sőt sovinizmusra, bizony bőven van. S amíg van vevő rá, addig a kútmérgezés jó üzlet.

Az utóbbi eset után mind az RMDSZ, mind az EMNP feljelentette a magyarellenességéről hírhedtté vált műsorvezetőt. Tegyük fel, ezúttal is elmarasztalják, komoly pénzbírsággal sújtják a csatornát és a műsorvezetőt egyaránt. Kérdés: meglesz-e, meglehet-e ennek a várt elrettentő hatása? A média – tekintve annak hírgyártó, befolyásoló, manipuláló képességét – bizony nagyhatalom. S ekként a vele, különösen az újságírókkal való hadakozás nem mindig „kifizetődő”.

Ennek ellenére minden hasonló esetben jogilag (is) meg kell torolnunk a minket ért sérelmeket. Ha nem egyébért, önmagunkért.

Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 706

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.