Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Kvalitásos teátrum vs. sóbiznisz

Központ december 5, 2013 Vélemény

szinhazKvalitásos teátrum vs. sóbiznisz

Aki ma jó színházat akar látni, az menjen el Kolozsvárra, az 1990 óta Tompa Gábor által igazgatott európai Kolozsvári Állami Magyar Színházba, Sepsiszentgyörgyre, a 2005 óta Bocsárdi László által vezetett Tamási Áron Színházba, vagy a román társulatokhoz Szebenbe, Bukarestbe. Így sokkal könnyebben kibírhatja majd városának egész évben a nyakára zúduló temérdek rossz, de annál nagyobb reklámban részesülő előadásait!

A Székelyföld központjától egyenes vonalban 100 kilométerre sem elhelyezkedő erdélyi városokba a Google térképésze: Sepsiszentgyörgyre 177 kilométeres autóutat, 2 óra 31 perces menetidővel, 89 lej 58 banis üzemanyagköltséggel számolja, Szebenbe 117 km, 2 óra 12 perc, 66 lej 63 bani, Kolozsvárra pedig 107 km, 1 óra 43 perc, 54 lej 62 bani. Bukarestbe 358 km, oda pedig 4 óra 52 perc alatt, 182 lej 86 baniért lehet eljutni. A www.mersultrenurilor.ro viszont általában kétszer olcsóbban visz (ezért a vonat a szegény emberek utazási eszköze), igaz, egyszersmind kétszer lassabban is. Egyértelmű, hogy ilyen költségekkel csak a lokális bolond nyali art nouveau kakadémiánk doktorai tudnak államilag elszámolni! Szegény ember fogja csak szépen be azt az éhes száját, s menjen ki minden nap a szemétdombra szelektív hulladékot gyűjteni aprópénzért, abból pedig mindenekelőtt fizesse be az államnak az adókat, felső tízezer zsebekbe! Hűvös este húzódjon be a félhomályos kunyhójába, vezesse be a kábeltévét, s a magyar csatornákon lesse a jó magyar színházi közvetítéseket! De be ne merjen vegyülni a 690 lejes Doktor Bernády György Mecénás – Kemény János Bemutató-bérletesek közé (a kisváros száz leggazdagabb üzletembere-politikusa közé, míg a város egyharmadnyi lakosságának havi bevétele nem éri el ezt az összeget, soknak még egy egész ledolgozott élet után se), hogy svédasztal mellett csámcsogó vigyorral Facebookra fehér gallérosan fotózkodni merjen RMDSZ-tagsági könyvecskéjével a zsebében, és sampányt koccintva negédesen libbenni… S ha mindez nem tetszik neki, álljon be szépen a sorba Communitas Erdélyi Magyar Alkotói Ösztöndíjat kérni!

A belépők árát honlapján egyetlen színház sem meri feltüntetni (www.tamasitheatre.ro, www.tnrs.ro, www.huntheater.ro), hiszen a színházművészet mindmáig messzemenően a legdrágább művészet hazánkban is, csak a gazdag embereknek való, a színház pedig nem foglalkozik szociális kérdésekkel – annál inkább külföldi „feszt’ ivál” szereplésekkel, a nézőtereik telítettsége amúgy is meghaladja az átlagos 50%-ot, legfennebb túlzott jókedvében időnként különféle akciókat ajánl. Viszont mindhárom a www.biletmaster.ro online jegyárusító honlapra irányít át (amihez ugye bankkártya és megfelelő kártyaleolvasó is kellene, ami csak a gazdag embereknek van), amelyen előadásonként váltózó árú belépőkkel szembesülhetünk, tény, hogy 10 lejért már sehol sem engednek be…


Share Button
Ennyien olvasták: 463

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.