Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Leltár

Központ december 27, 2012 Vélemény

LaciokLeltár

Lassan eltelik a 2012-es esztendő is, ilyenkor jobb – és rosszabb – helyeken egyaránt mérleget készítenek, amolyan leltárt, amelyben lajstromozzák mind a sikereket, mind a sikertelenségeket. Valami hasonlóval próbálkozunk magunk is, természetesen a teljesség igénye nélkül.

 

Ami talán a legfontosabb: idén sem enyhült a gazdasági-pénzügyi világválság, Európa ezen a részén különösképpen nem. Ennek megállapításához pedig nem szükséges komolyabb közgazdasági szakismeret, ezt ki-ki naponta a saját bőrén tapasztalhatta. A kilátások latolgatása helyett, újra az elkoptatott, de igencsak találó megállapítást kell ismételnünk: idén rosszabb volt, mint tavaly, s jobb, mint jövőben lesz. Legalábbis a nagy többség számára. A válság haszonélvezői, a zavarosban halászók, a nyomor vámszedői a következő esztendőben is megtalálják majd számításaikat, efelől ne legyenek kétségeink…

A politikára rátérve – ami annak ellenére fontos, hogy a választójoggal bíró erdélyi magyar polgárok több mint fele közömbös iránta, bár a politikum döntéseinek következményei ugyanúgy érintik őket is, mint a többieket –: az idei esztendő a kampányok jegyében telt. Két választás – helyhatósági és parlamenti –, illetve egy népszavazás nyújtott alkalmat, lehetőséget a kampányolásra. Elegünk is lett belőle hosszú időre. Hogy a kampányolók által kiváltott, sok esetben a jogos csömörről most szót se ejtsünk.

Magyar szemszögből tekintve a 2012-es esztendő nem hozott sok újdonságot számunkra, mondhatnám: maradt minden a régiben, hisz továbbra sincs autonómiánk, sem önálló állami magyar tannyelvű tudományegyetemünk, sem magyar tagozatunk a vásárhelyi orvosi egyetemen. Amiként elmaradt az erdélyi magyar politikai rendszerváltás is. A jelenlegi állapotok fenntartásában érdekeltek túl erősnek, a „rendszerváltók” viszont túl gyengéknek bizonyultak ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. Legalábbis a voksok – a nyáriak és a téliek – számarányai szerint. A status quo fenntartásában érdekelt RMDSZ megszerezte ugyan a magyar voksok bő 85 százalékát, de az abszolút számok tekintetében minden idők leggyengébb eredményét érte el, először kapott négyszázezernél kevesebb szavazatot. Az a tény, hogy idén erősen lebegett a léc, talán elgondolkoztatja az RMDSZ vezetését is. Egyértelműen lépéskényszerbe került a Szövetség, hisz ha így folytatja, a következő választásokkor könnyen előfordulhat, hogy leveri…  

Most még sokan, elsősorban a csúcsvezetés tagjai, meg a klientúra úgy gondolják, vége a világnak, hisz bő másfél évtized után kimaradtak a bukaresti hatalomból, s mindabból, ami ezzel jár. (Egyébként azt, ahogyan Markó, az RMDSZ-nek a kormánykoalícióba történő kooptálása reményében felkínálta magát, nos, azt tanítani lehetne… Igaz, a politikától teljesen eltérő, a lényegét tekintve viszont mégiscsak hasonló területen.)

Egyesek számára talán valóban vége, de magának az RMDSZ-nek mint politikai szervezetnek az ellenzékiség lehet az esély és az alkalom arra, hogy megtisztuljon, hogy rendezze sorait, hogy visszaszerezze hitelét, és valamennyit egykori szavazótáborából.

Majd meglátjuk…


Share Button
Ennyien olvasták: 606

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.