Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Lényegét tekintve a helyzet változatlan

Központ július 17, 2014 Vélemény

MORGÓ

Lényegét tekintve a helyzet változatlan

Vajúdtak a hegyek, és egeret szültek – jut eszembe a horatiusi szállóige mindarról, ami az elmúlt héten az RMDSZ háza táján történt. „Nem tudok tudathasadásos állapotban dolgozni” – jelentette ki sokatmondóan Kelemen Hunor, és meglebegtette annak lehetőségét, hogy az RMDSZ kilép a kormányból, amennyiben Románia nem lép vissza abból a perből, amelybe az Európai Bizottság oldalán csatlakozott a Minority Safe Pack visszautasítása miatt. Aztán összeültek a „szövetségi” döntéshozók, és meghányták-vetették a tennivalókat, végül úgy határoztak, maradjon minden a régiben.

 

Csakhogy, bár az RMDSZ maradt a koalícióban, mégsem mindenben azonos a helyzet a SZÁT előttivel. Legalábbis Kelemen Hunor párton belüli pozícióját illetően biztosan nem. Az egyetlen, ami változatlan maradt, az Kelemen tudathasadásos állapota. Merthogy azzal, hogy lemondott miniszteri, illetve miniszterelnök-helyettesi posztjáról, még semmit nem oldott meg, hiszen az általa elnökölt RMDSZ maradt a kormányban. Igencsak jól szemlélteti az RMDSZ-en belüli állapotokat, ahogyan még a pénteki tanácskozás előtt Verestóy Attila, a szervezet egyik erős embere a nyilvánosság előtt megszólalva előrevetítette a döntést. „Kelemen mehet, az RMDSZ marad!” – jelentette ki ellentmondást nem tűrő hangon. És lőn.

Tehát ez idő szerint úgy tűnik, az RMDSZ-ben továbbra is a kormányzati szerepvállalást mindenáron erőltetők, a Markó-Borbély-Frunda-Verestóy négyesfogat osztja az észt, mondja meg a miheztartást. Kelemen Hunor pedig rádöbbenhetett, hogy nem a farok csóválja a kutyát, hogy a tisztújításkor neki kizárólag a stróman szerepét szánták. Mindenesetre a történet lelombozólag hathat azokra, akik még hittek volna az RMDSZ belső megújíthatóságában. Ettől a pillanattól az erdélyi magyar politikában változó intenzitással meg-megnyilvánuló radikális-mérsékelt, kuruc-labanc ellentét újra nem a szervezeten belül, hanem az RMDSZ és külső ellenzéke között érhető tetten. A „szövetség” pedig nem más, mint egy önfeladó, tájba simuló, a bukaresti elvárásoknak kényszeresen megfelelni akaró, a Dimbovita-parti politikai logika szerint működő román versenypárt.

Azok pedig – a szövetségi oligarchák! – , akik azt tartják, hogy az RMDSZ-nek mindenáron a kormányban a helye, s ezért mindenféle elvtelen kompromisszumra készek, ne feledjék: a magyar pártra elsősorban a román politikának van szüksége. Ti. nemzetközi téren a kormányon levő „magyar pártra” hivatkozva semlegesíthetők a leghatékonyabban az esetleges kisebbségjogi követelések. Ne legyenek kétségeink afelől, hogy amint megszűnik e reálpolitikai kényszer, a furfangos román politika azonnal megtalálja a módját, hogy Romániában magyar alakulat többé ne juthasson parlamenti mandátumhoz.

Share Button
Ennyien olvasták: 336

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.