Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Már megint Bálint-nap

Központ február 13, 2014 Vélemény

FerenczZsomborMár megint Bálint-nap

A legenda szerint Szent Bálint, aki a XIV. században az olaszországi Terni város püspöke volt, még azokat a személyeket is megeskette egymással, akiknek az akkori császári parancsok értelmében – különböző okok miatt – nem lett volna szabad egybekelniük. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. Az angolszász országokból elterjedt szokás szerint minden év február 14-én, Bálint napján a szerelmesek különféle divatos vagy személyre szabott ajándékokkal kedveskednek párjuknak. Ez a nap a népszerűségét elsősorban a virágkereskedéseknek és az ezeket szolgáló reklámoknak, az utóbbi években pedig a globalizációs változásoknak, a fogyasztói társadalomnak és az internet hatásainak köszönheti. A Bálint-nap fontosságát nem lehet kétségbe vonni, hiszen akinek már volt szerencséje a nagybetűs szerelemhez, nem vitathatja el másoktól ennek a különleges érzésnek a megünneplését, aki viszont még nem találkozott Ámor nyilával, alaptalanul – csupán kívülállóként – nem érvelhet ellene. Mindemellett sokan kinyilvánítják a nemtetszésüket a Bálint-napi szokásokkal szemben, és ironikus megjegyzésekkel vagy hallgatólagos tüntetéssel illetik a mások számára oly fontos napot.

A fenti igazsághoz több „apró” részlet is hozzátartozik. Bálint püspök nem csak a szerelmeseknek, hanem a lelki betegeknek is a védelmezője. Nem véletlen, hogy ugyanahhoz a szenthez kell fohászkodniuk a szerelmi mámorban élőknek és a lelki problémákkal küzdőknek, mintha egyazon közös, kiszolgáltatott, elesett csoporthoz tartoznának. Egyes kutatások szerint a szerelem időtartama véges, emiatt pedig előfordulhat, hogy egyesek a Bálint-napi ajándékozást egy idő után csupán megszokásból, kötelességtudatból végzik, vagy a szerelmüket akár egy újabbra „cserélik”. Ezáltal ez az ünnep is értékét és értelmét veszítheti. Általában a szerelmi csalódást átélő személyek azok, akik ellenségesen viszonyulnak ehhez a naphoz és az érzelmekhez. Éppen emiatt kell elnézőek lennünk velük.

Íme, néhány „rosszindulatú” idézet ismeretlen szerzőktől, akik nem hisznek a Szerelmesek Napjában:

„A Bálint-nap csak azok számára fontos, akiknek emlékeztetniük kell egymást a szerelmükre.”

„Ha amiatt búsulsz, hogy senki sem szeret Bálint-napon, gondolj arra, hogy az év többi napján is ugyanebben a helyzetben vagy.”

„A Bálint-nap egy diszkrét emlékeztető arra, hogy a karácsonyi díszeknek el kell tűnniük az életedből.”

„Ha nincs szerelmed ezen a napon, akkor egy doboz csoki, egy kétszemélyes vacsora, és egy virágcsokor árát spórolod meg.”

„Ma a Szerelmesek Napja van. Vagy ahogy a férfiak mondanák, a zsarolás napja.”

„Egyeseknek Bálint-nap, a többieknek csak egyszerűen péntek, február 14.”

„Remélem, te jobban felkészültél a Bálint-napra, mint az oroszok a téli olimpiára.”

Share Button
Ennyien olvasták: 374

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.