Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Más nemzeteket féltő álmagyarok

Központ április 11, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborMás nemzeteket féltő álmagyarok

Idézet az RMDSZ Alapszabályzatából: „A Szövetség a romániai MAGYAR nemzeti közösség érdekvédelmi, közképviseleti és érdekegyeztető társulása, amely a nemzeti identitás védelme, megőrzése és fejlesztése, a gazdasági-szociális esélyegyenlőség kivívása, a szülőföldön maradás érdekében elősegíti a közösség önszerveződését, az anyagi és szellemi létfeltételek javítását, tevékenységét a demokrácia és a pluralizmus jegyében fejti ki.”

A felsorolt célok felvállalói egy olyan „erős képviseletet” hoztak létre, amely már több mint két évtizede a román állami és törvényhozói hatalom része, valamint az onnan származó közpénzek elosztója és haszonélvezője, számtalan közügyi és kisebbségvédelmi intézmény megteremtője, fellendítője és működtetője. Olyan rendszereké, amelyek a fent említett politikai elveknek megfelelően a gyakorlat, vagy legalább a nyilatkozatok szintjén az erdélyi magyarok érdekeit képviselik.

A következetes választói bizalom, a rengeteg elpazarolt pénz, valamint az eljátszott erdélyi magyar közbecsület ellenére, még mindig nagyon távol állunk a magyar kisebbségi kérdés megoldásától, nyelvi jogaink megszerzésétől és az autonómia-törekvéseink megvalósulásától. A formai eredmények, vagyis a törvényhozói testületekben elért látszólagos előrelépések nem tükröződnek a napi gyakorlatban, sőt, napról napra újabb és újabb megtorlásokkal kell szembenéznünk. Ilyen körülmények között a helyzetkövető jogvédő tevékenység helyett inkább egy olyan helyzetteremtő „támadó” munkára lenne szükségünk, amely nem a sebeink nyalogatásában merülne ki, hanem előrelátóan, a minket fenyegető támadások megelőzését és kivédését szolgálná. Mindezt annak érdekében, hogy valóban jobb „anyagi és szellemi létfeltételek” között élhessük mindennapjainkat.

Ebben az enyhén szólva kétségbeejtő helyzetben, amikor még mindig szélmalomharcot kell folytatnunk a törvény által számunkra biztosított (nyelvi) jogaink életbe léptetéséért, amikor nagyon kevésnek bizonyul az a rendelkezésünkre álló demokratikus eszköztár, amely a védelmünket szolgálhatná, amikor egyesek büntetlenül gúnyt űznek a nemzeti szimbólumainkból, és hiábavalóvá válik közösségünk eddigi politikai vesszőfutása, nos, ebben a nehéz helyzetben, éppen az RMDSZ által előkelő pozíciókba juttatott személyek más nemzetek féltésére adják a fejüket. Természetesen nagyon fontos a másokkal szemben elkövetett jogsértések megelőzése, a különféle gyűlölködő vagy annak vélt megnyilvánulások megfékezése, és a jogállamiság megőrzése, de az erdélyi magyarok sokasodó problémái közepette inkább a saját nemzetünk féltésére és óvására kellene összpontosítanunk az energiáinkat.

A magyar önvédelmére kellene felhasználnunk a nehéz harcok árán megszerzett médiafelületeinket, az állami pozícióinkat, a közösségi hálóinkat. Minden nemzetnek megvannak a maga méltó fiai arra, hogy megvédjék a közösségüket az ellenségeiktől. Nem kell nekünk a más nemzeteket féltő, világmegváltó szélmalomharc vezéreivé válnunk ahhoz, hogy az erdélyi magyarok érdekeit hatékonyan képviselhessük. A más nemzeteket féltő álmagyaroknak pedig nem az RMDSZ és az erdélyi magyar szavazók bőrén kellene élősködniük, hanem az illető nemzetek saját háza táján.


Share Button
Ennyien olvasták: 559

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.