Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Maskarádé

Szentgyörgyi László december 9, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A végéhez közeledik a választási kampány, vasárnap már az urnák elé járulhatnak azok, akik érdemesnek tartják. A jelek szerint – az utóbbi negyedszázad tapasztalatai alapján állítom – mind kevesebben érdeklődnek a politika címszó alatt folyó huncutságok iránt. Nem mondok újat azzal, ha azt állítom, erdélyi magyarként ezúttal sem jut több nekünk a látszatnál. A rendszerváltás óta eltelt bő negyedszázad alatt még a politikai pluralizmust sem sikerült megteremtenünk. Igaz, sokak szerint nincs is igény rá…

Az erdélyi magyar politikai egypártrendszer megtestesítője az RMDSZ. Az utóbbi időben a „szövetség” elkeseredetten igyekszik a budapesti kormánypártok kedvében járni. És vice versa. A Fidesz-KDNP támogatásáért cserébe hajlandó volt még a Budapestről elvárt „összefogás” kétes értékű komédiáját is eljátszani. A „szövetségnek” sikerült éket vernie az erdélyi nemzeti oldal erői közé: a saját vezetőinek politikai rövidlátása miatt zátonyra futott MPP-t a nagylelkűen felajánlott két parlamenti hellyel végleg magához láncolta, a Néppártot pedig – hathatós Fidesz-támogatással – a választáson való részvételtől való visszalépésre kényszerítette. Az utóbbi héten pedig a magyarországi kormánypárti politikusok, illetve a közmédia bevetésével a maga oldalára próbálja állítani a választópolgárokat. Ehhez nem átall azzal riogatni, hogy a parlamenti képviselet hiányában veszélybe kerülnek a magyar közösségi jogok. Mi több, gátlástalanul felhasználja az olyan megoldatlan ügyeket, amelyek ilyetén alakulása miatt részben maga a felelős. Lásd a csíksomlyói búcsú UNESCO-védettségének elkaszálását, a vásárhelyi római katolikus gimnázium, a megszüntetett kolozsvári művészeti középiskolai tagozat esetét, az anyanyelv- és szimbólumhasználati jogok megsértését, a székely települések vezetőinek a korrupció elleni harc ürügyén való meghurcolását stb.

Mindenestre ilyen magyarországi támogatottsága az RMDSZ-nek még egyetlen korábbi választáson sem volt. Arra azért nagyon kíváncsi lennék, hogyan, mi módon vették rá a Fidesz-KDNP pártszövetség vezetőit, hogy az RMDSZ-szel kapcsolatos korábbi véleményüktől eltekintve, a „szövetségi” érdekek mellé álljanak. S főleg arra, hogy meddig tart, s hova vezet ez a gyanúsan hirtelen támadt RMDSZ-szimpátia a részükről. Élek a gyanúperrel, hogy ez esetben is érvényes, hogy senki sem az valójában, aminek látszik, aminek mutatkozik, azaz: olcsó politikai maskarádénak vagyunk tanúi, szenvedő alanyai.

Ami engem illet, számomra mindössze a szavazás lehetősége adott december 11-én, a választásé nem. Ezért úgy döntöttem, mivel az RMDSZ-re nem tudok voksolni – még akkor sem, ha Semjén, Kövér, vagy Orbán szólít fel erre –, inkább távol maradok az urnáktól.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1254

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.