Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Még egyszer az egyetem-ügyről

Központ december 2, 2011 Vélemény

LaciMég egyszer
az egyetem-ügyről

Azt hiszem, abban megegyezhetünk, egyetem-ügyben a rendszerváltás utáni első hónapokban, egészen a márciusi magyarellenes pogrom-kísérletig történt a legtöbb. A hallgatók akkor még azt hitték – akárcsak a gyanútlan  gyalogmagyarok többsége –, hogy új világ van kialakulóban, hogy egy demokratikus országban talán jár nekünk is az, ami másutt természetes: például az anyanyelvi oktatáshoz való jog, óvodától az egyetemig. Csalódtunk. Legalábbis a román hatalom szempontjából tekintve túlzottnak bizonyultak elvárásaink. Pedig, ha akkor, azaz 1990-ben valaki azt állítja, hogy két évtized múlva sem lesz önálló állami magyar egyetemünk, sőt orvosi egyetemünk, akkor biztos, hogy sajnálkozva tekintek rá, a legkevesebb, hogy kóros kishitűséggel, közösségbomlasztó pesszimizmussal vádolom.  Azóta bizony sokat változott a helyzet…  

Ahogyan telt-múlt az idő, lankadt a lelkesedés, nőtt a fásultság. A tavalytól azonban újra mozdulni látszanak a frontok, az új tanügyi törvény, bizonyos feltételek mellett, lehetőséget biztosít az önálló magyar nyelvű tagozatok, „departamentumok” felállítására. Ez még távol áll ugyan az erdélyi magyarság jogos követelésétől, az önálló állami magyar egyetemtől, de mondjuk azt, fontos lépés lehet az önállósulás felé. Csakhogy. Míg másutt – a Babeş-Bolyain, illetve a szintén vásárhelyi Művészeti Egyetemen – betartották a törvényt, s nem gördítettek fölösleges akadályokat a különálló tagozatok elé, addig a MOGYÉ-n, az egyetemi autonómiára hivatkozva, kerek-perec megtagadták azt.

Az RMDSZ pedig – ne feledjük, kizárólag neki köszönhetően nem bukott még meg a kormány, tehát igen előnyös az alkupozíciója – olyan türelmes, hogy az már gyanús. Mondhatnám akár azt is, hogy felér az  árulással. Akik kint voltak, talán még emlékeznek az október 6-án, a vásárhelyi Postaréten Borbély László által elmondott megemlékező beszédre, pontosabban arra, milyen diadalittasan dicsérte az RMDSZ érdekérvényesítő képességét, amikor arra utalt, hogy a tanügyminiszter a törvény betartására szólított fel a MOGYE szenátusát. Sokan voltak, akiket megtévesztett a hír, sokan pirosra tapsolták tenyerüket az újabb siker hallatán. Aztán maradt minden a régiben.

Az azóta történtek, az egyetem román vezetőinek megnyilatkozásai, a politikum hozzáállása alapján egyre nyilvánvalóbb, hogy a román fél –  hatalom és ellenzéke egyaránt – időhúzásra játszik. Azt remélik, a jövő évi választásokig valahogy „kibekkelik”, aztán az új parlamenti többség, az új kormány úgyis megváltoztatja az oktatási törvényt, amelyből hiányozni fognak majd a magyarság számára előnyös paragrafusok.

Mindezek után, ha megköveznek is, ki kell mondanom: az önálló állami magyar orvosi egyetemtől ma távolabb vagyunk, mint bármikor az utóbbi húsz esztendőben. S tekintve az orvosképzés igen költséges voltát, a jelen gazdasági helyzetben a magánegyetem létrehozásáról is pusztán a vágyak szintjén lehet beszélni.

Ami viszont a továbblépés feltételeinek megteremtése érdekében szükséges: a politikai elszámoltatás, nos, arra megvan az esély. Ha tovább akarunk lépni, akkor akár név szerint is meg kell nevezni a felelősöket, s jövő évi választásokkor úgy kell majd szavazni, hogy az érintettek lehetőleg ne kerülhessenek többé döntési pozícióba.  

Share Button
Ennyien olvasták: 529

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.