Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Még nem jött el az ideje

Központ április 20, 2012 Vélemény

 Még nem jött el az ideje

LaciA választások időpontjának közeledtével egyre többen kongatják a vészharangokat  – különösen a vásárhelyi történések kapcsán nagy az elkeseredettség –, amiért nem valósult meg az összefogás az erdélyi magyar politikai aktorok között. Kétféle vélemény hangzik el leginkább, attól függően, ki milyen párton áll: az RMDSZ hívei szerint az egységes fellépés elmaradásáért kizárólag az önös politikai célokat követő új pártok – MPP, EMNP – a felelősek, a másik oldalon viszont azt állítják, hogy az RMDSZ az oka mindennek, hiszen görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy ő maradjon az erdélyi magyarság kizárólagos politikai képviselője. A pártlogika szerint ítélve mindkét oldalnak igaza lehet, az viszont tagadhatatlan: egy etnikai alakulatnak nem kizárólag a pártlogika szerint kell gondolkodnia, cselekednie.

Köztudomású: életképes szövetség csak egyenlő felek között lehetséges. Ehhez a jelek szerint Erdélyben még nincsenek meg a társadalmi, politikai feltételek, hiszen az RMDSZ egyelőre még túl erős – annak hiszi, hiteti el magát –, ellenzéke – MPP, EMNP – pedig még túl gyenge. Próbáljuk meg bővebben kifejteni: az RMDSZ esetében akár azt is mondhatnánk, szinte érthető, hogy ragaszkodik eddigi pozícióihoz, a viszonylagos „hatalomhoz”, s egyetlen célja van: annak mindenáron való megőrzése. Csakhát romániai magyar alakulatról beszélünk, s esetükben ez a logika a legfőbb cél, a kisebbségi jogokért való küzdelem, jogvédelem feladásához vezet… Sajnos az RMDSZ működésében lépten-nyomon tetten érhető egypártrendszeri reflexek is ezt a feltételezést erősítik. Az ellenzéki pártok, az MPP és az EMNP még nem vetették, vethették meg lábukat az erdélyi magyar politikai porondon, bár a polgáriak négy évvel korábbi székelyföldi eredményei a körülményekhez képest jónak mondhatók. Ennek ellenére az RMDSZ igyekszik tudomást sem venni róluk, amiként a Néppártról sem…


Ez a helyzet vélhetően addig fog tartani, ameddig az erőviszonyok jelentősen meg nem változnak. Ha az RMDSZ egyeduralma megtörik – erre az idei választások után vélhetőleg sor kerül –, akkor minden bizonnyal változik majd az alapállás: a posztkommunista jegyeket magán hordozó Szövetség kénytelen lesz tárgyalóasztalhoz ülni eddigi ellenzékével. Ismétlem: egy gyengébb RMDSZ és egy erősebb ellenzék – legyen az MPP és/ vagy EMNP – szükséges ahhoz, hogy a szembenálló felek kiléphessenek végre a lövészárkokból, hogy felszámolódjék az eddigi politikai állóháború. Ami mindenik érintett tábor kárára volt eddig is, s a politikai osztály általános hitelvesztéséhez vezetett a választópolgárok körében.


Az minden, a közélet iránt még érdeklődő, józanul gondolkodó ember – nem tudom, a politikusok mennyire sorolhatók ebbe a kategóriába – számára világos, hogy a megmaradásunk szempontjából létfontosságú közösségi célokért – autonómia, állami magyar egyetem stb. – csak és kizárólag egységes fellépéssel lehetséges eredményt elérni. Ebből következik, hogy az erdélyi politikai élet is rövidesen átrendezésre, átszervezésre szorul, az összefogás előbb-utóbb valamilyen formában megvalósul. Csak ki kell várni, míg beérik a helyzet. Merthogy ama ingamozgás egyelőre nem az összefogás, hanem a szétfejlődés irányába mutat. De remélhetőleg már nem sokáig. Mindenesetre a választások után tisztábban fogunk látni. Remélhetőleg.


Share Button
Ennyien olvasták: 506

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.