Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Megint győztünk?

Szentgyörgyi László december 15, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A sportszerűség megkívánná, hogy gratuláljak a győztesnek. Hogy a politika nem elsősorban a sport, azaz a korrekt verseny törvényei szerint működik, már más lapra tartozik. Ennek ellenére tagadhatatlan, az RMDSZ a vasárnapi választás egyik győztese. Önmagához, pillanatnyi „formájához” képest mindenképpen túlnyerte magát.

Vegyük a tényeket. Szakemberek előzetes becslése szerint is a 6 százalékot meghaladó szavazatarány igen jó eredménynek számít. Az RMDSZ-ben már az 5 százalékos pszichológiai küszöb átlépését is sikerként értékelték volna. Éppen ezt érezték veszélyben, ezért fordultak támogatásért a Fideszhez. Ahol meglepő módon kedvező fogadtatásban részesültek, ami számos „szövetségi” politikust is meglepett.

Maradjunk a számoknál. A számok tudvalevőleg makacs dolgok, főleg a statisztikai adatok: kiválóan lehet manipulálni velük. Nos, mielőtt túlértékelnénk a választási eredményeket, rögzítsük: bár idén annyival többen szavaztak az RMDSZ-re, mint amennyivel 2008-hoz képest kevesebben 2012-ben, a 435 ezernyi voks azt jelenti, hogy a szavazati joggal rendelkező romániai magyar állampolgár alig fele tüntette ki bizalmával a „szövetséget”. Tehát minden „siker” ellenére a pohár félig telt meg, félig pedig üres maradt.

A „siker” okait kutatva ki kell mondani: a kampány során az RMDSZ korábban soha nem tapasztalt mértékű támogatásban részesült a magyarországi kormánypárti politikusok – Orbán Viktor, Kövér László, Semjén Zsolt –, valamint a közszolgálati média – M1, Duna, Kossuth Rádió – részéről. Sőt, még utána is, hisz a választási eredmények nyilvánosságra hozatala után maga Orbán Viktor emelte meg kalapját a „győztesek” előtt.

Pedig, ha jól meggondolom, az RMDSZ-nek illett volna megköszönnie a Fidesz részéről kapott támogatást. Ami előtt sokan, beleértve enmagam is, a mai napig értetlenül állunk. Már akik nem veszik be a feltálalt nemzetpolitikai blablát. Maradjunk annyiban: a barátság, a hála politikailag értelmezhetetlen fogalmak, a politika elsősorban érdekekről szól. Most pedig a politikai érdek – igaz, számomra átláthatatlan módon – azt kívánta meg, hogy a Fidesz és az RMDSZ összefogjon.

Tovább megyek: az eddigiekből következően azt is feltételezem, hogy a Fidesz nem önzetlenül segített az RMDSZ-en, merthogy a vasárnapi „győzelem” elsősorban nekik – Orbánnak, Kövérnek, Semjénnek –köszönhető. A dolog természetéből adódóan, a politikai logika szerint pedig az „önzetlen” segítségnek megvan az ára. Kíváncsi vagyok: mi az? Mi lehet az a nyomós ok, amiért a Fidesz – tőle szokatlan módon – biankó csekket adott az RMDSZ-nek.

Remélem, Orbánék támogatásának ára az RMDSZ politikájában rövidesen érzékelhető szemléletváltás, a gyökeres megújulás lesz. Amihez az önvizsgálaton, a kétszínű, köpönyegforgató, önfeladó magatartás feladásán, az eddigi bűnök nyilvános bevallásán keresztül vezet csak út.

Véleményem szerint.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 662

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.