Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Megmentett brigantik

Molnár Tibor június 21, 2018 Vélemény

„Egy európai szellemiségű és alkotmányos Büntető-eljárási Törvénykönyvre (BETK) szavazott ma az RMDSZ képviselőházi frakciója” – olvasható az RMDSZ keddi közleményében, amit elég nehéz megállni kacagás nélkül. Mint ismeretes, a Parlament alsóháza döntéshozó fórumként voksolt az új Törvénykönyvről tegnapelőtt. A BETK új előírásai egy tisztességesebb és átláthatóbb eljárást biztosítanak a vádlottak számára, valamint bevezetik az eljárásba az alapvető nyelvi jogokat – áll továbbá a közleményben.

Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese a végszavazást követően elmondta, hogy az új BETK legfontosabb módosítása értelmében bevezetik, hogy senki ellen nem lehet semmilyen intézkedést foganatosítani, amennyiben hiányoznak a konkrét, létező és tagadhatatlan elemek, amelyek alátámasztják a gyanút: „a módosítás értelmében bizonyítékok és konkrét létező elemekre alapozó gyanú nélkül nem hallgathatnak le és nem helyezhetnek előzetes letartóztatásba senkit”. A képviselő elmondása szerint ezentúl nem lehet valakinek zárolni a számláját pusztán azért, mert másodágú rokona egy gyanúsítottnak és konkrét bizonyítékok hiányában azt feltételezik, hogy talán hozzá is kerülhetett az átmentett vagyonból, ami feltehetően a bűncselekményből fakad. (Ez az ún. buxtárca-kímélő cikkely.)

Rámutatott arra is, hogy „amíg nem ítéltek el végérvényesen valakit, addig a hatóságok nem beszélhetnek róla úgy, mint egy bűnözőről, nem lehet az illető személyt bilincsben, rendőrök környezetében mutogatni, felvételeket mutatni, amint leteperik, és sok más olyasmit elművelni, amelyek egy végérvényes ítélet hiányában presztízsvesztéshez és karaktergyilkossághoz vezethetnek”. (Imidzs-érinthetetlenségi cikkely, amely Márton tolmácsolásában egy új jogi fogalmat is bevezet: végérvényes ítélet!)

Képviselő úr azt természetesen nem említi, hogy a most megszavazott módosítások elsősorban Dragneának és a többi pészédés smekkernek kedveznek (hogy finoman fogalmazzunk), sőt mi több, kifejezetten az ő érdekükben történtek. Merthogy elsősorban a BETK azon paragrafusait változtatták meg, amelyek a közpénzeket lazán kezelő politikusok és egyéb állami tisztségviselők felelősségre vonását illetik, alaposan visszanyírva a különféle bűnüldöző szervek hatáskörét és kompetenciáit. Ugyanakkor, a köztörvényes bűnözőkről se feledkeztek meg, beleértve a „közönséges” erőszaktevőket és a kiskorúakkal fajtalankodókat is; például, ha megerőszakolnak egy nőt, akkor a rendőrségi eljárás során a sértettet az elkövetővel egyszerre és egy helyiségben fogják kihallgatni!

A törvénymódosítást nyilván, a teljes RMDSZ-frakcióhoz hasonlóan, a két Maros megyei képviselő, Vass Levente és Csép Andrea is megszavazta. Ami nem tett túl jót a vásárhelyi RMDSZ mostanában igencsak megtépázott népszerűségének: olyan kommenteket kaptak a fészbukon, amikért egyenként harmincnapos tiltás járna, ha cukorhegyiék mindenkire oda tudnának figyelni. Pláné, hogy még a „Kali-botrány” se csengett le, mármint az, hogy a „kabinetfőnök” a fészbukon próbál szinkrontolmácsot fogni, az őt kritizálókat egyszerűen letiltja, és amikor felelősségre vonják ilyen-olyan mulasztások miatt, akkor össze-vissza hadovál – például a nemrég a Várban tartott, és valahogy teljesen románra sikeredett gyereknapi rendezvényről azt állította több marosvásárhelyi fészbukos csoportban is, hogy azt nem a polgihivatal szervezte, holott minden egyes plakáton és közleményben ők voltak feltüntetve szervezőként.

A minap az alábbi bejegyzés jelent meg a legnépszerűbb marosvásárhelyi magyar csoportban: „A kövesdombi RMDSZ-körzet tisztelettel meghív a lakossági fórumra. Gondolkodjunk, tervezzünk és cselekedjünk közösen”. Jól mutatja a tulipánosok jelenlegi közkedveltségét városunkban, hogy másfél nap alatt egyetlen lájkot se kapott, és kommentet is csak egyet toltak alá. Ezt: „Mocsok RMDSZ, szégyelljétek magatokat!”.

Share Button
Ennyien olvasták: 1115

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.