Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Megválaszolatlan kérdések az Orbán-látogatás kapcsán     

Szentgyörgyi László május 16, 2019 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Köztudomású: a világtörténelem legfontosabb eseményeit olyan titkos tárgyalások, háttéregyezségek, -alkuk előzik meg, készítik elő, amelyekről csak a kivételesek szerezhetnek tudomást. A történések mozgatórugói általában örökre rejtettek maradnak a beavatatlanok előtt. Az átlagembernek – ilyen az újságíró is –, de még az átlagpolitikusnak is, az igazság helyett, rendszerint meg kell elégednie az eléje vetett gumicsonttal, amin aztán kitartó kutyaként kedvére elrágódhat.

Mindezek a múlt heti háromnapos Orbán-látogatás kapcsán felvetődött és azóta is megválaszolatlanul maradt kérdések okán jutottak eszembe. Hogy mire is gondoltam? Megpróbálom összefoglalni: Egyértelmű, hogy a két párt, a Fidesz és az RMDSZ közül melyiknek van nagyobb szüksége a másikra. Ez hasonlóképpen volt már az előző EP-választás előtt is, akkor is Orbán Viktornak kellett megtámogatnia az egyensúlyát vesztett Szövetséget. Azóta megszokottá vált, hogy kényes ügyekben – amilyen a marosvásárhelyi orvosi egyetemen folyó magyar nyelvű oktatás, korábban a szintén vásárhelyi római katolikus iskola ügye – Kelemenék előszeretettel hárítják a magyar kormányra, személyesen a miniszterelnökre a megoldás keresését, ők mindössze a román hatalmi és üzleti körökkel folytatott, kölcsönösen – főleg számukra! – előnyös egyezkedések, alkudozások lebonyolítását vállalják fel.

Ilyen körülmények között, amikor köztudomású, hogyan tekintenek a nemzetközi pénzügyi spekulánsra, a migrációt minden eszközzel pártoló Sorosra a Fidesz-KDNP berkeiben, a legkevesebb, ami elvárható lett volna az RMDSZ-től, hogy –partneri hűségét bizonyítandó – ne éppen annak egyik zsoldosát állítsa az EP-jelöltlistájának élére… De a jelek szerint egy ilyen gesztus megtétele meghaladta Kelemen képességeit. Továbbá azt is kijelentették, miután eddig kényesen kerülték a nyílt állásfoglalást, hogy a Fidesz EPP-ből való távozása esetén – partnerség ide vagy oda –, ők bizony maradnak…

Tehát, ha a Fidesz, személy szerint Orbán Viktor elnézte az RMDSZ-nek ezt a minimum barátságtalannak minősíthető viszonyulását a neki oly fontos témákhoz, akkor annak valószínűleg alapos oka van – csak azt mi egyelőre nem látjuk, nem láthatjuk. Ez könnyen előfordulhat. Amit viszont világosan látunk: a Fidesz és az RMDSZ közötti együttműködésből mindeddig csak és kizárólag az utóbbi profitált, a magyarországi kormánypárt viszont egyáltalán nem. Azt is tudjuk: a politikában semmit sem adnak ingyen, a politikában mindennek ára van. Orbán Viktor pedig tálentumos ember, tapasztalt, sőt dörzsölt politikus, ebből következően nehezen képzelhető el, hogy az RMDSZ képes lenne politikai felárat kisajtolni belőle, netán a bolondját járatni vele.

Az eddigiekből is kitűnik: mennyi egyelőre megválaszolatlan kérdés merült fel Orbán Viktor háromnapos erdélyi kampánykörútja kapcsán. Lehetséges, hogy egyszer megtaláljuk rájuk a választ, de az is lehet, hogy soha…

Share Button
Ennyien olvasták: 1069

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.