Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Megvan a megoldás!

Szentgyörgyi László július 21, 2016 Vélemény

MONDOM A MAGUNKÉT

Amikor a római katolikus egyház képviselői és a Városháza között létrejött az egyezség a 2004-ben tulajdonosának visszajuttatott egykori II. Rákóczi Ferenc Főgimnázium épületének az Unirea Főgimnázium és a frissen létrejött Római Katolikus Líceum közötti megosztásáról, sokan úgy vélték, nem lesz hosszú életű a kompromisszum, előbb-utóbb elmérgesedik a viszony a két iskola, de különösen az azok vezetőit befolyásuk alatt tartó  politikai hatalmi körök között.

A kompromisszum mint a vitás kérdések megoldásának módja csak akkor lehet tartós, ha az egyezség után mindkét fél úgy értékeli, számára megfelelő eredménnyel járt. A szóban forgó eset – ebben egyezzünk meg – nem sorolható ebbe a kategóriába: magyar oldalról a kishitűség megnyilvánulásának, a merjünk kicsik lenni féle mentalitás iskolapéldájának tekinthető, román oldalról pedig a felsőbbrendűségének hamis tudatában megsértett, a hatalom feltétel nélküli támaszát maga mögött tudó helyi román közösség arculcsapásaként értelmezhető aktus az említett egyezség.

A legfrissebb hírek szerint újra kiéleződött a konfliktus a két iskolai intézmény között, miután az Unirea lemondott néhány magyar osztályáról, ugyanakkor vezetői rossz néven vették, hogy azokat „átvette” a kisebbik épületben működő Római Katolikus Gimnázium, sőt tantermeket is követel hozzá. Az Unirea vezetői és az idejáró tanulók szülei azt is nehezményezik, hogy az épület tulajdonosa bérlőként emlegeti – tulajdonosnak mégsem nevezhetők – a román oktatási intézményt.

Az éles konfliktus kirobbanásának lehetőségét magában hordozó ügy megnyugtató megoldásának ötletét egy helyi, nem kimondottan magyarbarátságáról elhíresült liberális politikus vetette fel, amikor az Unirea elköltöztetését sürgette. Igen, arról a politikusról van szó, aki anno prefektusi ténykedésének mérlegét megvonva azzal hivalkodott, hogy jogi eszközökkel sikerült megakadályoznia a Felső-Maros menti Bánffy-erdők visszaszolgáltatását. Ugyancsak ő volt, aki pert indított a nyárádszeredai polgármesteri hivatal ellen, amiért az zöldövezetté nyilvánította a városka központi terét, így próbálva megakadályozni az ortodox templom felépítését. Szintén ő volt az, aki parlamenti felszólalásban kelt ki a szerinte rasszista, fasiszta, xenofób üzenetet hordozó székely zászló használata, valamint az „úgynevezett” Székelyföld autonómiája ellen.

„Nem tudom, mennyire törvényes, hogy az önkormányzat uniós alapokat fektessen egy egyházi ingatlan bővítésébe és korszerűsítésébe, az viszont biztos, hogy hosszú távon ez sem az egyháznak, sem a városházának nem kedvez” – vélekedett a liberális politikus. Ez tiszta beszéd, azt hiszem, egyet kell értenünk vele.

Share Button
Ennyien olvasták: 741

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.