Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Mellébeszélés  

Szentgyörgyi László július 23, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Maros megye gazdasági kilátásairól, fejlődési lehetőségeiről fejtette ki véleményét a minap Péter Ferenc, a megyei önkormányzat elnöke. Elődei nem gyakran tették, vagy ha mégis rákényszerültek, akkor azt adták elő, hogy mit miért nem lehet. Hozzászoktunk már ahhoz, hogy a magyar vezetők, politikai döntéshozók azzal érvelve hárítják el az autonómia ügyében való aktívabb cselekvést, hogy aszongya: előbb fejlődjünk gazdaságilag, gyarapodjunk anyagilag, az autonómia jön majd magától. Egyébként is mit kezdhetnénk az autonómiával, ha nem tudnánk fenntartani, működtetni, mert hiányoznak hozzá az anyagiak – folytatják a hamis érvelést.

A gazdaság, különösen a fetisizált piacgazdaság a liberális gazdaságpolitikusok, közgazdászok szerint mindent megold, ezért elvetendő minden külső beavatkozás, különösen a kormányoké nem ajánlott. Nos, láttuk már, mire vezetett tájainkon a piac „önszabályozása”… Az, hogy Romániában nem tisztán, sokak szerint egyáltalán nem piaci alapon működik a gazdaság, ma már evidencia. A politika, főleg a hatalom és a gazdaság összefonódása is tagadhatatlan, ezért esélyegyenlőségről beszélni lehetetlen. A korrupció meg átszövi az élet minden területét, főleg a gazdaságot. Ismert, hogy neves multinacionális cégek, akik másutt a törvények szentségét hirdetik, amint tájainkra érkeznek, maguk is ugyanúgy korrumpálódnak, anyagi lehetőségeik okán szinte még inkább, mint a helyiek. Egy átlagos tájékozottságú újságíró is fel tudná sorolni, hogy például Maros megyében melyik jelentősebb cég mögött, melyik politikai érdekcsoport áll, és vice versa.

No, de lássuk, mit is mondott Péter Ferenc. Például azt, hogy szerinte értelmetlen, hogy Maros megye és székhelye Kolozsvárral és környékével kezdjen gazdasági versengésbe, annál is inkább, mivel ez utóbbi egyre inkább Bukaresttel vetekszik. Most erre mit mondjunk? Úgy tűnik, mintha a megyei főgóré inkább Teleorman megyével  versenyeztetné Maros megyét, valamely elmaradott regáti megyeszékhellyel Marosvásárhelyt. Vagy nem? Azt is mondta, hogy sokkal jobb lenne, ha a térség azokra a szakterületekre fektetne nagyobb hangsúlyt, amelyekben egyértelműen jobb Kolozs megyénél és Kolozsvárnál. Igaz, egyetlen ilyen területet sem sorolt fel, mert az általa említettek – mezőgazdaság, idegenforgalom, orvosi szolgáltatások – nem tartoznak ezek körébe.

„Elnöki mandátumom átvétele után átfogó felmérést készítettem Maros megye helyzetéről és a fennálló problémákról. Úgy gondolom, hogy a megye fejlesztését az infrastruktúra fejlesztésére kell alapozni, a gazdasági fejlődés elképzelhetetlen az utak és a mi esetünkben a légi infrastruktúra fejlesztése nélkül” – jelentette ki Péter Ferenc. Az a tény, hogy elnöki mandátuma alatt mindössze egyetlen – értsd: egy (1) – beruházót sikerült idevonzani, sok mindent elárul az infrastruktúra fejlesztése terén elért „eredményekről” is.

De legalább megvan az átfogó felmérés – mondhatnánk vigasztalásképpen. Az is valami. Másként: nem semmi.

Share Button
Ennyien olvasták: 1148

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.