Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Merre tart az MPP?

Központ február 6, 2014 Vélemény

Merre tart az MPP?

A címbéli kérdésre nem nehéz rövid, egyértelmű választ adni. De hogy ne vádolhassanak a helyzet szándékos leegyszerűsítésével, megpróbálom vázolni a történet számomra kihámozható lényegét.

 

Kezdjük a legelején. A nemzeti, keresztény értékeket valló erdélyi polgári jobboldal az ezredforduló tájékán ismerte fel, hogy számára a végérvényesen elpártosodott RMDSZ-en kívül is van, lehet élet. Ezért döntött a már korábban az RMDSZ-ből kilépett Reform Tömörülés nevű platformja felszámolásáról, a polgári erőket összefogó párt megalakításáról. A pártalapítás, a Magyar Polgári Szövetség Magyar Polgári Párttá alakulásának folyamatát, a későbbi pártépítést számos, máig felszámolatlan személyi ellentét nehezítette. Mára ezek annyira felerősödtek, hogy ellehetetlenítették a kettészakadt polgári oldal közötti együttműködést, de még a párbeszédet is.

A választás szabadságának megteremtése céljából alapított MPP indulása reménykeltő volt. A 2008-as helyhatósági választásokon sikerült megvetnie a lábát az erdélyi magyar politikai porondon, különösen Székelyföldön szerepelt jól, megszerezve a voksok mintegy egyharmadát, emellett két megyei jogú város polgármesteri székét is. Igaz, másutt, beleértve az elméletileg részben Székelyföldhöz tartozó Maros megyét, Marosvásárhelyt szinte labdába sem rúgtak. Talán jobb lett volna, ha ebből okulva regionális pártként határozták volna meg magukat, s Hargita és Kovászna megyék mellett, legfennebb Marosszék településeire koncentráltak volna a továbbiakban.

A figyelemre méltó kezdést nem követte a várt folytatás. A gyergyószentmiklósi, az alapszabályzat előírásait meglehetősen szabadon értelmező tisztújító „kongresszussal” – mint utóbb bebizonyult – fordulóponthoz ért a párt. A szavazatra jogosultak körét teljesen indokolatlanul, és értelmetlenül – Szász Jenő újraválasztását semmi sem veszélyeztette – az eredeti háromszorosára bővítő határozat a későbbiekben végzetesnek bizonyult az MPP számára. A meggondolatlan lépés jogszerűségét vitatók rövidesen – egyesek önként távozva, mások a tisztogatás következményeként – a párton kívül találták magukat.

Röviddel ez után helyrehozhatatlanul megromlott a Tőkés-Szász viszony is. Az MPP elnöke a személyeskedéstől sem tartózkodva bírálta Tőkést, amiért az a 2009-es EP-választáson – miután a 2007-ben független jelöltként szerzett mandátumot – az RMDSZ-jelöltlistáján indult.

Ilyen előzmények után, s az EMNP megalakulása nyomán megváltozott körülmények között került sor a 2012-es helyhatósági választásokra. A következmények ismertek, a megosztott polgári tábor értetlenkedve állt a helyzet előtt, tanácstalanságukban sokan távol maradtak a szavazástól. A választási eredmények alapján elmondható, a kétosztatú polgári oldal durván számolva megközelítően azonos eredményeket ért el, mint 2008-ban, csakhogy 2012-ben a két párt – MPP, EMNP – szinte egyenlő arányban osztozkodott a szavazatokon. Következésképpen a 2012-es helyhatósági választások az MPP szempontjából egyértelmű kudarccal zárultak, a párt támogatottsága a négy évvel korábbihoz képest a felére csökkent.

Amikor Szász Jenő, nyilvánvaló budapesti sugallatra, félreállt a párt éléről, úgy tűnt, elhárult az akadály a polgári oldal sorainak rendezése elől. A remények azonban hamar szertefoszlottak, az új elnök, a Szász strómanjaként működő Biró Zsolt a jelek szerint könnyebben megtalálja a közös hangot az RMDSZ-vezetőkkel, mint a Néppárttal. A 2012-es parlamenti választások alkalmával a korábbi és a jelenlegi elnök is arra biztatta a párt megmaradt szimpatizánsait, hogy a szerintük kisebbik rosszra, az RMDSZ-re voksoljanak. És ami talán a legfontosabb: mivel már a második országos választáson sem indult, ügyészségi kérésre, bármikor törölhető a pártok nyilvántartásából. Annak pedig, hogy sikerülhet újra bejegyeztetni, a jelenlegi helyzetben igen kevés az esélye.

Merre tart, tarthat tehát az MPP? Jelen pillanatban, különös tekintettel bizonytalan jogi helyzetére, két lehetőség közül választhat: rendezi közös dolgait a Néppárttal, akár a pártfúzió árán is, vagy néhány vezetőjének egyéni érdekeit követve, önfeladó módon, behúzódik az RMDSZ ernyője alá. Azzal, hogy felkérezkedne az EP-választások alkalmával felállítandó RMDSZ-jelöltlistára, mintha az utóbbi megoldás felé hajlana. Azt tenné most, ami miatt 2009-ben kígyót-békát ráhordott Tőkés Lászlóra. Mert abban, hogy a folyamatosan leépülő, kiürülő MPP esetleg még eséllyel indulhat a 2016-os helyhatósági választásokon, még a legelfogultabb maradék párttag sem bízhat.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 407

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.