Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Mese a fogatlan oroszlánról  

Szentgyörgyi László november 16, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Zuhan a lej árfolyama, hétfőn már történelmi mélypontot jeleztek: a pénznem euróhoz viszonyított értéke soha nem volt hasonlóan alacsony a közös valuta bevezetése óta. A jelenség okát a szakemberek elsősorban az ország gazdasági és politikai életét jellemző bizonytalanságban látják. A bizonytalanságot pedig – jó román szokás szerint – a jelenlegi kormányzat generálja. Azt állítják, a mutatók, legalábbis a makrogazdaságiak jók, azok alapján úgy ítélhető meg, hogy sínen vagyunk. Csakhát a 2008-as görög államcsőd óta minden hasonló mutatót illik a szükséges körültekintéssel, hogy ne mondjam: gyanakvással kezelni. Hogy ne utaljak a tévesen Churchillnek tulajdonított, klasszikusnak számító mondásra: csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam.

Tagadhatatlan tény, hogy a gazdaság szoros összefüggésben, mi több: kölcsönhatásban áll az őt körülvevő általános politikai légkörrel. Ebből következően érzékenyen reagál a változásokra, a bizonytalanságokra, azaz: beárazza azt. A lej mélyzuhanásának kezdete egybeesett a kormány azon bejelentésével, hogy elfogadják az adótörvénykönyv módosítását célzó sürgősségi kormányrendeleteket. Mindenesetre nagyot téved az, aki nem vesz tudomást arról, hogy stabil törvényi keretek nélkül elképzelhetetlen jól működő gazdaság. Romániában pedig minden egyes vezető garnitúra, aki az ország kormánykerekéhez jut, menten elhiszi magáról, hogy, elődeivel ellentétben, tévedhetetlen, sőt, azt hiszi: vele kezdődik a világ. Ebből következően mindent megváltoztat, mindent eltöröl, ami elődeitől maradt rá. Miért? Csak mert megteheti.

Nem segíti a bizalom légkörének megteremtését az sem, hogy a kormányzat, a PSD-ALDE-koalíció, ellenzék hiányában, amolyan napi iszapbirkózásba bonyolódott a korrupcióellenes ügynökséggel, a híres-hírhedt DNA-val, az értelmezésük szerinti háttérállam, a Deep State megtestesítőjével. Folyik a küzdelem a túlélésért, a felek minden törvényes és törvénytelen eszközt bevetnek, gátlástalanul szembe hazudják egymást és a közvéleményt, a választóikat. Tudják: a győztes mindent visz, a győztes diktálja majd mindazt – nyilván a saját szemszögéből tekintve -, ami a történelemkönyvekben a korról majd olvasható lesz. Tévesen vagy sem, az őket ma cseppet sem érdekli.

Share Button
Ennyien olvasták: 1138

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.