Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Mese a kisgömböcről, a cenzúráról meg a polgármesteri trónról

Központ január 7, 2012 Vélemény

Molnar_TiborMese a kisgömböcről, a cenzúráról meg a polgármesteri trónról

Vass Levente szerint Dorin Florea egy hős!  Nem, nem szájhős, még csak nem is hőscincér. Nem is akcióhős, nem is szuperhős, csak egyszerű mezei mesehős. Az urológus-politikus a sebész-futurológus metropolisz-vízióját bírálta; mint ismeretes, a „Marosvásárhely plusz nyolc” nevet viselő polgármesteri terv szerint városunkhoz csatolnának nyolc szomszédos települést, így ellensúlyozván a lakosságcsökkenést, ugyanakkor ezáltal ötezer hektárról majdnem harmincezerre nőne a város területe.

Persze, ez gyakorlatilag megvalósíthatatlan, magyarán úgy marhaság, ahogy van; mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy korábban az RMDSZ-nek is eszébe jutott. Vass Levente emígy reagált a hírre: „Florea úgy viselkedik, mint a mesebeli kisgömböc, aki addig nyeli el a közelében lévőket, amíg ki nem pukkad.” Szellemes. De mi van akkor, ha don Dorin a jövendőbeli kihívójával tervezi kezdeni a lakmározást, és őt kapja be elsőként? Ezért ajánljuk Vass Leventének, hogy – legalábbis a kampánystart után – mindig legyen nála egy zsebkés vagy szike, mert az eredeti kisgömböc sem attól pukkadt ki, hogy túlzabálta magát, hanem a kis kanászlegény bécsi bicskája hasította ki…

Más. Módosítaná a kulturális örökségről szóló 2008/82-es törvényt Victor Socaciu szociáldemokretén képviselő. Eszerint a jövőben tilos lenne kereskedelmi céllal használni a román kulturális örökség részét képező jelképeket, kicenzúráznák többek közt a kolindálást és Eminescu szobrát is.  A PSD-kezdeményezés szerint a reklámok visszaélnek a román szellemi örökséggel, ezért van szükség a szigorításra. Ha a törvényhozás rábólint a javaslatra, a bukaresti Atheneum se bukkanhat majd fel a reklámokban, továbbá nem lehet kereskedelmi céllal használni a tradicionális népdalokat sem. Vajon a népmeséket, meséket lehet majd? Mert, ha azokat sem, akkor a Bunica olajnak is csengettek, a farkas se reklámozhat többé emésztést serkentő gyógyszereket, a vadász se puskát, Piroska se kosarat, Hófehérke se almalevet, Hamupipőke se báli cipőt, Csipkerózsika se energiaitalt und so weiter. Továbbá, ha esetleg a védett állatokra is kiterjesztik ezt a böszmeséget, akkor medve koma reklámkarrierjének is lőttek, nézhet más megélhetés után, és az Ursus sört átkeresztelik, mondjuk, Iepurus-ra. Szerencsétlen Milka-tehénről már nem is beszélve! A marha persze nem védett állat, még csak nem is vadállat, de simán románikumnak lehetne nyilvánítani, vagy legalább a román nemzeti ökörség részének. Akkor majd ő is kénytelen lesz lemosni magáról a lila festéket, és elmenni műsorvezetőnek vagy híradósnak a többi tehén mellé.

Volt egy másik érdekes kijelentése is Vass Leventének egy Erdély TV-s beszélgetős műsorban: „Dorin Florea el van fáradva”. Ő tudja, ő az orvos; mi, páciensek csak azt tudjuk, hogy mi viszont bele vagyunk fáradva, kissé sarkosabban: tele van a tökünk.  Ennek megállapítása végett pedig nem szükséges urológushoz mennünk. Az urológus dolga esetünkben az volna, hogy ne tüneti kezelést nyújtson, hanem a kiváltó okot szüntesse meg. Sok van még a „műtét” napjáig, majdnem egy egész év; jelen állás szerint november végén lesznek a választások. Csakhogy a hálapénzt operáció előtt szokás odaadni az orvosnak, ezért rossz az elnevezés; bizalmi pénznek kéne hívni. Mert mi is „előre” fogjuk odaadni a szavazatainkat, akár Vass Leventének, akár másnak. És nem lesz helye, nem lehet helye orvosi műhibának.


Share Button
Ennyien olvasták: 559

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.