Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Milyen legyen egy polgármester?    

Szentgyörgyi László szeptember 20, 2019 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Közelegnek a jövő évi helyhatósági választások, a legfőbb politikai erők lassan ennek jegyében élik mindennapjaikat. Egy esztendővel a megmérettetés időpontja előtt minden magát komolyan vevő politikai alakulat, párt többnyire már tudja, kit indít jelöltként az általa megcélzott legfőbb posztokért. Ismerős a mondás: a soron következő választásokra való felkészülést, a kampányt ajánlatos az éppen lezárult másnapján elkezdeni.

Ilyen a politika: folyamatos taposómalom, soha nincs megállás. Aki pillanatra is kiszáll, egy keveset is lazít, az behozhatatlan hátrányba kerül. Ezt pedig a politikus nem engedheti meg magának. Már ha fontosnak tartja a győzelmet, ami az áhított hatalmat biztosítja.

A nyár folyamán összehozott a véletlen egy kisváros polgármesterével, akivel arról (is) beszélgettünk, milyen egy városvezető élete, hogyan telnek napjai a hivatalban, s persze azon kívül. Jelzem, nem vártam tőle elfogulatlanságot, tudtam, erre nagy valószínűséggel nem számíthatok, ennek ellenére meglepően őszintének tűnt. Ezért is éreztem fontosnak, hogy megosszam a hallottakat. Merthogy az átlagpolgár nem sokat tud arról, mivel is jár a polgármesterség. Ő csak azt látja – más miért is érdekelné –, amit mindenki: jutott-e elébb települése? Pontosabban: van-e elegendő számban megfelelő egzisztenciát biztosító munkahely, kielégítő-e a közbiztonság, megfelelő-e az infrastruktúra, gyerekei számára van-e elegendő oktatási lehetőség, milyen a köztisztaság, működik-e a művelődési és kulturális élet, vannak-e kulturált szórakozási és pihenési lehetőségek?

A polgármester a városházi apparátus leginkább látható figurája, tevékenysége szinte a nyilvánosság előtt folyik, ennek ellenére ideje túlnyomó részét másra kényszerül fordítani, mint a szó szerinti városvezetéssel járó feladatokra. Mire is? Elsősorban kapcsolatrendszerének kiépítésére, karbantartására, működtetésére. Erre előbb-utóbb szüksége lehet mind a jelöltségét támogató párt, mind azon központi és helyi intézmények esetében, amelyekkel hivatala kapcsolatba kerülhet. Egy Romániához hasonló túlközpontosított államban, ahol azt is a fővárosban döntik el, hogy a vidéki iskola udvarán hova helyezzék el a pottyantós budit, a fő kötőelem – ahogyan azt élő klasszikusunk, az egykori MPP-elnök mondta – a „spága”. Annak megfelelő célbajuttatása a polgármester legfőbb feladata, azon múlhat egy mandátum sikere vagy kudarca.

Emberünk elmondta: előzetes adminisztrációs tapasztalatok nélkül került a városvezetői székbe, s három esztendejébe telt, amíg kiismerte magát a hivatali hálózatok útvesztőjében. Polgármesterként a városlakók többsége szerint sem végezte eredménytelenül munkáját, de újrázni – bár felajánlották a lehetőséget – nem óhajt. Azt is hozzátette: megítélése szerint a polgármesterek zöme teljesen felkészületlenül kerül a felelősségteljes tisztségbe. Mi több: a későbbiekben kiderül róluk, hogy szellemi, lelki, erkölcsi értelemben egyaránt alkalmatlanok a feladatra. Ezért pótcselekvésekkel, hangzatos nyilatkozatokkal, folyamatos kampánnyal, parasztvakítással próbálják hiányosságaikat palástolni. Kinek sikerül, kinek nem.

Jó lesz mindezt felidézni majd, mielőtt bárkire is ráütnénk a pecsétet.

Share Button
Ennyien olvasták: 1433

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.