Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Minden, ami megszámlálhatatlan

Központ október 27, 2011 Vélemény

Ferenc_ZsomborMinden, ami megszámlálhatatlan

A népszámlálás körüli nézeteltérések elkerüléséért komoly sajtó- és reklámhadjáratot indítottak a romániai magyar politikai erők. Aki esetleg elzárkózott ezektől az információs forrásoktól, kéretlen e-maileken keresztül volt értesítve arról, hogy föltétlenül magyarnak jegyeztesse be magát, még akkor is, ha például székely érzelmeket vall.

Olyan banális, és félreérthető felhívások is felbukkantak (szintén az RMDSZ túlbuzgóságából), hogy „valld annak magad, ami vagy”, amiből nem lehetett sokat érteni, főleg akkor, ha ezt a „székelyellenes” felhívással vetettük egybe. Sajnálatos, hogy akkor, amikor a romániai magyar politikai érdekképviselet már több kormányzati ciklus óta bitorolja a hatalmat, nem tudott egy olyan felmérési módszertant kidolgozni, amelyben bárki, nyugodtan vallhatta volna magát székelynek.

A nyelvi-kisebbségi jogok szempontjából egy csoportba tartoznak azok a magyarok, székelyek, csángók, örmények, zsidók, cigányok, mindenki, akinek magyar az anyanyelve. Mivel nem sikerült egy ilyen nyilvántartási rendszert kidolgozni, komoly tudathasadást idézhet elő a „hazugságra” való felhívás. A „székely-magyarok” vagy a „csángó-magyarok” nem járulnak hozzá a százalékos küszöbök átlépéséhez, tehát vallják inkább magyarnak magukat. Érthető a felhívás, de mégis, ellentmond „a legjobb út az egyenes út” közmondásnak. Úgy, ahogyan Erdély egy multikulturális tájegység, az itteni magyarság is különféle csoportokból és közösségekből tevődik össze. Ennek a sokszínűségnek a kimutatására nem lesz alkalmas a mostani (állami pénzekből kifizetett) népszámlálás, ilyen szempontból komoly veszteség ez nekünk.

Ez a felmérés hozzásegít megtudni azt, hányan is élnek Romániában, a fent leírt körülmények között hányan vallják magukat magyarnak, milyen anyagi feltételek között élnek, milyen az iskolai végzettségük, és egyéb bizonyítható és leellenőrizhető adatokat begyűjteni. Ugyanakkor számtalan „hiányossága” is van ennek a számbavételnek. Többek között nem ad választ arra, hogy mennyire viszonyulunk szeretettel a körülöttünk élőkhöz.

Nem ad semmilyen információt arról, hogy mennyire vagyunk bizakodóak a jövőnket illetően. Nem mutatja ki, hogy naponta hány mosoly jelenik meg az arcunkon, hány embernek nyújtunk segítséget, hányszor vagyunk kedvesek és megértők azokkal, akik erre rászorulnak. Az RMDSZ felhívása kiegészítésre szorul, mert a helyes az lenne, hogy „minden jóravaló magyar számít”, ugyanis a közösségünk értéke elsősorban az önmagukat felvállaló, tenniakaró emberek erejében rejlik. Sajnos, sokan csak a népszámlálási adatokat diktálják be, és mindössze ennyi a közük a „minden magyar számít” felhíváshoz. Természetesen szükség van mindenkire, de lehetőleg ne csak a statisztikai szempontok miatt legyünk magyarok, hanem a tartalmi, számokkal ki nem mutatható értékekkel is járuljunk hozzá a népszámlálást követő mindennapjainkhoz.


Share Button
Ennyien olvasták: 631

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.