Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Minden magyar számít

Központ október 20, 2011 Vélemény

Molnar_TiborMinden magyar számít

Nem én találtam ki ezt a frappáns címet: ez az RMDSZ népszámlálási kampányának jelmondata, biztos ismerős. Egy szlogen rendszerint vagy jó, vagy rossz, ez viszont egyik sem, olyan… semmilyen. Van benne valami „az ember halandó” kikezdhetetlen örökérvényűségéből, rövid is, kicsit alliterál is, oda is suhint egy cseppet a nemzeti büszkeség pörölyével erdélyi magyar lelkedzetünk üllőjére, mindezek ellenére valójában üres, semmitmondó, közhelyes. Azért járjuk kicsit körül…

Amennyiben a klasszikus kabaréjelenetek miliőjébe helyeznők a „minden magyar számít” kijelentést, már látjuk is lelki szemeink előtt Hacseket, aki a jól ismert kekeckedő stílusával egyből belekötne: számít, számít, Sajókám, de mire? Vagy mit? Vagy kinek? (Apropó, humor: megindító volt az RMDSZ azon ötlete, hogy erdélyi humoristákkal (is) próbálta népszerűsíteni a közelgő parasztleltározást, ami sajnos inkább sikeredett nevetségesre, mintsem viccesre.)

Vizsgáljuk most pusztán logikai szempontból eme axiomatikus igazságot. Minden magyar számít – ebből nem következik az, hogy aki nem magyar, az nem számít, ahogy az sem, hogy aki számít, az mind magyar, az viszont egyértelműen és kétségtelenül, hogy nincs olyan magyar, aki ne számítana! Naná, hogy nincs! Pláné, ha majd elmegy és rátok szavaz! A jövő évi parlamenti választásokat most hagyjuk (annyi kiegészítéssel, hogy beültetem a kicsiszobát tulipánnal, ha az RMDSZ bejut, és felfogadom Jóckát kertésznek), a helyhatóságin viszont tartalommal telítődhet a jelszó: akkor majd valóban minden magyar számít(hat), itt Vásárhelyen mindenképpen!

Sokáig kétséges volt az egységes jelöltállítás; most (múlt csütörtökön) – úgy tűnik – az RMDSZ is rábólintott az EMNT által korábban javasolt dr. Vass Levente polgármesterjelöltként való indítására; azért nem volt ez olyan könnyű szülés, a választmány csak 44–28 arányban támogatta Csegzi Sándorral szemben, 5 tartózkodás mellett. A friss jelölt többek közt az alábbiakat nyilatkozta: „Engem egyszerre nevesített az RMDSZ és az EMNT. Ünnep volt a belső verseny, remélem, jövőre is az lesz a külső. Én nem harcra, hanem megmérettetésre számítok (pedig harc lesz, komám, hej, de még milyen!). Hiszem, hogy 2012-ben tudok, tudunk győzni, függetlenül attól, hogy mikor rendezik a választásokat. Én a legkisebb közös többszörös kívánok lenni, és nem a legnagyobb közös osztó, mint közös magyar jelölt.” Na, ezt jólmegaszondta! A nyugdíjasokat és matematikusokat startból kilőtte a potenciális szavazók közül; előbbieket azért, mert nem értik, mit mondott, utóbbiakat azért, mert értik.

Az MPP-nek valamiért nem szimpatikus ez a Vass-gyerek, ők inkább Bölöni Lászlót vagy dr. Benedek Imrét indítanák csatába. Mindannyiunk Lacijával annyi a bibi, hogy még tavasszal kijelentette: csak úgy vállalná a jelöltséget, ha a város magyar és román lakossága egyaránt támogatná. Ja, hát úgy én is.

Végezetül: ha netalántán az MPP is beadja idővel azt a nyakas derekát, és mindhárom magyar szervezet beáll egy közös jelölt mögé (aki még egyáltalán nem biztos, hogy Vass Levente lesz, sok van még addig, előválasztásról sutyorognak bizonyos berkekben stb.), azzal még sehol sem lennénk: meg is kéne nyerni azt a polgármesteri széket! Amihez viszont elengedhetetlen volna elérni valahogy azt – hacsak nem megy el sokkal több magyar szavazni, mint román, de ilyesmire eddig még nem volt példa –, hogy néhány ezer román is a magyar jelöltre szavazzon. Nem állítom, hogy ez nehezebb, mint hetest dobni a kockával, de sokkal nem is könnyebb…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 792

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.