Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Mint nyúl a fűben

Ferencz Zsombor november 13, 2015 Vélemény

zsombor_kpontLapultak, mint nyúl a fűben. Sőt, úgy tettek, mintha semmi sem történt volna a romániai közéletben. Lejátszották az előre megírt darabot. Egyébként is, a gyűlés a magyar színház épületében volt megrendezve. Megválasztották a régi-új elnököt, fényképeket készítettek, sajtóközleménnyel rukkoltak elő, majd diadalmasan hazamentek. Mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Mintha nem a korrupció ellen és nem a politikai osztály megreformálása mellett tüntettek volna országszerte.

Általában véve a szövetség képviselői irigylésre méltó higgadtsággal viszonyultak a felforrt közhangulathoz, az országra jellemző feszült helyzethez. Pedig Magyarország miniszterelnökét parafrazálva kijelenthetjük: az erdélyi magyarok soha nem adták a voksukat arra, hogy az őket képviselő szervezet a korrupt hatalom kegyeiért könyörögjön. De ők mégis ezt tették az elmúlt évek során, és most is ezt teszik. Nem számít, hogy időközben számtalan kétes ügyük is felszínre került. Az érintettek közül egyesek távoztak a közéletből (az egybegyűltek korábban még együtt éreztek a „száműzöttekkel”, de mostanában már erről is megfeledkeznek), a többiek viszont még ma is a vezetőségi tagok listáján szerepelnek. Az alakulat élén. Az újratervezés jegyében.

Egy-két kivételtől eltekintve annyira „prűd” az erdélyi magyar közélet, hogy ezt is nyugodtan megtehették velünk. Újraválasztották az előre kiszemelt jelöltet, illetve a régi vezetőséget. Az „ellenzéki” civil csoportosulások pedig, mint például a CEMO vagy az Átlátszó Erdély, elégtelennek bizonyultak az elvárt hatás, a politikai megújulás kikényszerítéséhez. A sajtó behódolása, a politikai ellenfelek hiánya, valamint a civil társadalom passzivitása mind hozzájárult ehhez a helyzethez. Az előválasztás is csak egy jó kis színjátéknak bizonyult. Az nyert, akinek nyernie kellett. A jelöltlisták összeállításához pedig mindössze a korábbi „demokratikus” szokások szerint kialakított szabályokra számíthatunk, jól bevált módszerekkel, szintén a régi szereplőkkel.

Visszatekintve az elmúlt napok eseményeire elmondhatjuk, hogy a „szövetség” vezetői szempontjából jónak bizonyult a lapulás stratégiája. Tudták, hogy minden csoda csak három napig tart. A diplomácia szabályainak megfelelően cselekedtek. Talán ez a legvisszataszítóbb ebben a szervezetben. A pontosan kiszámolt stratégiák éltetése, az őszinte, szívből hozott döntések hiánya, a semmitmondó nyilatkozatok ismételgetése. Elismerték, hogy szükség van a reformra, a megújulási folyamatok felerősítésére. Aztán egy pár nap múlva a tüntetők zaja elcsitult, ők pedig (ugyanazok) a tárgyalóasztalhoz ültek. És megint egyeztettek. Beszéltek. Nyilatkoztak. Magyaráztak. Hogy újból a hatalom kegyeibe férkőzzenek.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1229

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.