Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Minthaország

Központ július 4, 2012 Vélemény

LaciMinthaország

Azt már eddig is tudtuk, hogy Románia a korlátlan lehetőségek országa. Újságíró nem kívánhat jobb terepet magának, az biztos: itt nem unatkozhat pillanatig sem. A hazugság, a tolvajlás itt legfennebb megbocsátandó bűnnek számít, de többnyire erénynek, az életrevalóság tagadhatatlan bizonyítékának. A balkáni szemforgatás, a kettős mérce itt megszokott, alkalmazzák is minduntalan, az éppen aktuális érdekek szerint.

Itt megszokott jelenség, hogy egyet mondanak és mást cselekszenek, hogy az emberek zöme úgy tesz különböző ígéreteket, hogy esze ágában sincs valaha is betartani azokat. Tudják: itt nem bizonyít semmit, ha valaki aláír egy szerződést, a legkevésbé azt, hogy esetleg betartaná, legfenneb annyit, hogy tud írni. Ez egy olyan „minthaország”.  Olyan, mintha működő demokrácia lenne, holott dehogy; olyan, mintha jogállam lenne, holott dehogy; olyan, mintha sajtószabadság lenne, holott dehogy… Legutóbb a gyanús körülmények között megszerzett tudományos fokozatok körül kirobbant botrányok, a kormányfő plágium-ügye kapcsán döbbenhettünk rá arra, hogy „minthaországban” élünk.

Hogy nem új a felfedezés, arra a most következő idézet a bizonyíték. Titu Maiorescu A mai román kultúra iránya ellen című 1868-as tanulmányában azt írja, hogy Romániában leutánozták és meghamisították a modern civilizáció minden formáját. „Mielőtt lett volna politikai pártunk, mely lapra tarthatott volna igényt, vagy tudományszerető közönségünk, amelynek olvasmányra lett volna szüksége, mi alapítottunk politikai hírlapokat és irodalmi folyóiratokat és így meghamisítottuk és semmibe vettük az újságírást. Mielőtt rendelkezhettünk volna iskolamesterekkel, iskolákat hoztunk létre falvakon, és mielőtt lettek volna képesített tanáraink, gimnáziumokat és egyetemeket nyitottunk meg, és így meghamisítottuk a közoktatást. Mielőtt az iskolai oktatás talajából kultúra nőtt volna ki, román atheneumokat és kulturális társaságokat hoztunk létre, és így hiteltelenítettük az irodalmi társaságok szellemét. Mielőtt bármi nyoma lett volna nálunk eredeti tudományos tevékenységnek, megalapítottuk a Román Akadémiai Társaságot, mégpedig bölcsészeti, történelmi-régészeti és természettudományi tagozatokkal, és így meghamisítottuk az akadémia eszméjét. Mielőtt megfelelő művészeink lettek volna, megalapítottuk a zeneművészeti főiskolát, mielőtt egyetlen érdemes színjátékunk lett volna, megalapítottuk a nemzeti színházat – és így hihetetlenül meghamisítottuk a kultúra minden formáit. Látszatra, a külszín formáinak statisztikája szerint, a románok ma birtokolják majdnem a teljes nyugati civilizációt. Van politikánk és tudományunk, vannak hírlapjaink és akadémiáink, vannak iskoláink és van irodalmunk, vannak múzeumaink, zeneművészeti főiskolánk, van színházunk, sőt van egy alkotmányunk is. De a valóságban mindezek holt termékek, alapzat nélküli igények, test nélküli szellemek, igazságot nélkülöző illúziók, és így előkelő osztályok románjainak a műveltsége a nullával egyenlő, értéktelen…” –vélekedik a kritikus hangú szerző.  

Lényegében azóta sem változott semmi. Ember legyen – semmiképpen sem doktor! – a talpán, aki ezt cáfolni tudná…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 500

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.