Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Mit ér a jog, ha nem élünk vele?

Szentgyörgyi László augusztus 5, 2016 Vélemény

MONDOM A MAGUNKÉT

Az RMDSZ sikerpropagandája előszeretettel hivatkozik a nyelvi jogok terén elért eredményekre. Másra nem is igen van amire, hisz például az autonómiára nem hivatkozhat. A magyar tannyelvű önálló állami tudományegyetemről a jelek szerint lemondott, amiként a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatáról is. Bár ez utóbbit törvény is garantálná, de a „szövetség” érdekérvényesítő erejéből már nem futja arra, hogy betartatását kikövetelje.

Valahogy így állunk az anyanyelvhasználattal is. Egyébként a nyelvi jogainkért egy ideje a civil szféra – lásd a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) példáját – sokkalta elszántabban, hatékonyabban lép fel, mint a magát az erdélyi magyarság egyetlen legitim közképviseleti és érdekvédelmi szervezetének tartó RMDSZ. Úgy másfél évtizede törvény garantálná ugyan az anyanyelvhasználati jogot az önkormányzati képviselőtestületi üléseken, Marosvásárhelyen azonban azóta sem ragaszkodnak ahhoz, hogy magyarul szólaljanak meg a választottak. Talán vannak még, akik emlékeznek Csegzi Sándor akkori alpolgármesterre, aki a törvény érvénybe lépésekor kijelentette: számára nem az a legfontosabb, hogy anyanyelvén szólaljon meg a testületi ülésen. Bár voltak szórványos próbálkozások, de kishitűségből, rosszul értelmezett udvariasságból – nehogy már valaki sértve érezze magát – azóta sem vált szokássá a magyar nyelv használata az említett üléseken. Kár, mert egy jog akkor válik igazán azzá, ha élünk vele. Másként pusztán holt szöveg marad. Tovább mennék, Deák Ferenc óta tudjuk: amit erő vagy hatalom elvesz, azt idő és szerencse visszaadhatják, de amiről önként lemondunk, annak visszaszerzése kétséges.

Marosvásárhelyen oda jutottunk, hogy egy román párt, a Szabad Emberek Pártja (POL) képviselőinek kell kiállniuk az anyanyelvhasználati jogért,  követelniük a magyar nyelvű megszólalások fordítását lehetővé tevő műszaki feltételek megteremtését. Az utóbbi képviselőtestületi ülésen folyó vita során az a visszás helyzet állt elő, hogy az anyanyelvhasználati jog mellett a POL képviselőinek kellett érvelniük az RMDSZ képviselőivel szemben. Erre mondják: no comment!

Share Button
Ennyien olvasták: 1127

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.